maanantai 29. marraskuuta 2021

Talousarvio 2022 - Uusi Suunta ryhmäpuheenvuoro

Talousarvio 2022 - Uusi Suunta ryhmäpuheenvuoro

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, lehdistö ja muut paikalla olijat.

Jämsän kaupungin tavoitteena on jo kuntalain mukaan tasapainoinen ja terve talous. Talouden kanssa on painiskeltu jo niin kauan kuin muistan, tämä vuosi ei tee poikkeusta. Taloutta tulee hoitaa vastuullisesti samoin kuin henkilöstöpolitiikkaa. Meidän tulee pitää talous ja henkilöstöpolititiikka sellaisena, ettei ajauduta tilanteeseen, missä henkilöstöä joudutaan irtisanomaan. Tähän voimme joutua, jos meillä ei ole enää palkanmaksuun rahaa. Meidän tulee tehdä vastuullista politiikkaa tämän eteen pitkäjänteisesti ja koko ajan.

Vuoden 2022 talousarvion laatiminen lienee koko Jämsän historian vaikein. SOTE -muutoksen takia on erittäin paljon muuttujia, mitkä eivät ole vielä tässä vaiheessa asemoituneet paikoilleen. Teemme talousarviota 2022 tämän hetken parhaan mahdollisen tiedon mukaan. Myöskään vuoden 2023 tilanne talousarvion laadinnan suhteen ei ole yhtään sen helpompi.

Vuoden 2022 talousarvio on nyt tämänhetkisen tiedon mukaan tappiollinen. Tärkeintä on kuitenkin seurata, ettei kumulatiivinen yli/alijäämä mene pakkaselle. Nyt esillä olevalla talousarviolla pysymme edelleen kumulatiivisesti plussalla. Vuonna 2023 tilanne hieman helpottaa.

Jatkossa tulee Jämsän miettiä tarkoin, mitä yhteistyötä voidaan tehdä lähikuntien kanssa. Yhtenä esimerkkinä voisi olla yhteisen taloustoimiston luominen Jämsä - Keuruu - Muurame kanssa. Tai sitten voisi miettiä laaja-alaista kaavoitusyhteistyötä yhdessä eri kuntien kanssa. Meidän tulee nyt ajatella täällä kehyskunnassa asioita aivan uusin ottein, siis olemme uuden edessä.

Tällä ajan hetkellä elämme aivan erilaisissa tunnelmissa kuin 2021 tähän aikaan. Useita positiivisia signaaleja on ilmassa. Himoksen tonttien alennusmyynti on tuottanut tulosta Himos-Lehtelässä muutamien loma-asuntotonttien osalta. Aiempina vuosina on mökkejä ollut rakenteilla noin 5-7 kpl koko ajan. Juuri tällä hetkellä on 21 mökkiä rakenteilla. Se kertoo meille jotain. Olemme tehneet ilmeisesti asioita oikein tai se on koronan vaikutusta tai sitten tämä johtuu Himoksen hyvästä vetovoimasta. Kaikesta huolimatta hieno homma, buusti on päällä. Myös muitakin positiivisia signaaleja on kuulunut Himoksen suunnalta. Sijoittamamme kunnallistekniikan rahat alkavat tuottamaan kaupungin kassaan rahaa eri muodoissa.

Teollisuustonttien alennusmyynti tuotti myös uusia päänavauksia. Aiemmin tämä alennusmyynti ei onnistunut, ei sitten millään. Uusi johto ja luottamushenkilöstö ovat saaneet uuden draivin aikaan. Katsotaan mihin tämä johtaa. Hyvään suuntaan ollaan menossa.

Metsä-Kivelässä harjoitetaan lehtitietojen mukaan kiertotaloutta. Ryhmässä olemme kuitenkin ihmetelleet, ettei yhtään kuormaa ole Metsä-Kivelästä kulkeutunut ulos. Kiertotalous on jotain aivan muuta kuin, mitä siellä nyt harrastetaan kiertotalouden nimissä. Myöskään lehdistössä luvattuja lukuisia työpaikkoja ei ole syntynyt. Kansanomaisesti sanottuna Metsä-Kivelä on GRK:lle jätteiden loppusijoituspaikka ja kiertotaloudesta ei ole tietoakaan. Taloudellisesti tämä on Jämsälle plusmiinus nolla.

Jämsän tulee keskittyä koko organisaation kustannustietoisuuden ymmärryksen lisäämiseen ja tiukkaan kustannusjahtiin. Säästäminen ei ole oikea linja, vaan rakenteet tulee saada entistäkin paremmiksi. Meidän tulee toimia virtaviivaisesti tulosta tuottavien asioiden parissa ja pitäytyä kaukana epäoleellisista asioista. Priorisoikaamme ajatuksemme tuottaviin asioihin.

Hyvää työtä on jo nyt tehty Jämsän talouden eteen ja tekemätöntä työtä on vielä edessäpäin. Elämme jatkuvassa muutoksessa ja niin elää ympäröivä maailmamme. Olemme kuitenkin aivan eri raiteella kuin vuosi sitten - siis olemme sillä oikealla raiteella. Kaikki ansaitsevat kiitoksen.

Kohta tulee kaksi vuotta täyteen siitä, kun maailmanlaajuinen pandemia alkoi. Jämsänä olemme suoriutuneet taistelussa hienosti. Pandemia on otettu vakavasti. Töitä asian parissa on tehty paljon ja työ tulee jatkumaan viimeisimpien ennusteiden mukaan ainakin syksyyn 2022 saakka. Tämä vaikuttaa myös välillisesti talousarvioomme.

Olemme Uusi Suunta ryhmänä hyväksymässä
- talousarvion 2022,
- taloussuunnitelman vuosille 2023-2024 ja
- investointisuunnitelman vuosille 2022-2025

Jyrki Kokko
Uusi Suunta valtuustoryhmän puheenjohtaja

Ei kommentteja: