maanantai 7. joulukuuta 2020

Talousarvio 2021 - Uusi Suunta ryhmäpuheenvuoro 7.12.2020

Arvoisa rouva puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, lehdistö ja muut paikalla olevat.

Jämsän kaupungin tavoitteena on jo kuntalain mukaan tasapainoinen ja terve talous. Talouden kanssa on painiskeltu jo niin kauan kuin muistan. Töitä on siis tehty vuosia ja sitä on edelleen jatkettava. Pikavoitoilla taloutta ei korjata, vaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia.

Meidän tulee keskittyä tehokkaampaan ja tiivistetympään toimintaan. Eläkelöitymiset tulee hyödyntää. Investoinnit tulee mitoittaa verotuloihin nähden. Tuottamattomasta omaisuudesta tulee luopua.

Kustannustietoisuutta tulee kaikkialla lisätä. Jokaisen tulee tietää minne eurot menevät. Suuri potentiaali löytyy työprosessien ja -ketjujen toimivuuksista sekä puhaltamisesta yhteen hiileen.

Eläkelöitymisten myötä tulee tapahtua uudelleen organisointia. Se tarkoittaa sitä, että mietitään toimipisteiden määrä, palveluvalikoimaa ja tuotantovolyymia. Samalla tulee miettiä toimintaprosesseja, että ne toimivat virtaviivaisesti.

Talouden tämänhetkiseen tilanteeseen vaikuttaa voimakkaasti teollisuuden rakennemuutos. Kaipolan paperitehtaan lopettamisen myötä tulevat taloudelliset vaikutukset tulevat näkymään vuonna 2022 ja sen jälkeen. Muutoksien suuruuden arvioiminen tuleville vuosille on vaikeaa.

Elämme nyt suhdanteessa, joka on haasteellinen meille jokaiselle muodossa tai toisessa. Koronan lisäämää epävarmuutta ensi vuodelle voimme vain arvailla.

Aiempina neljänä (4) vuonna olemme kikkailleet taloudella, vain 2018 tulos oli ylijäämäinen. Kolme muuta ovat negatiivisia. Tällä hetkellä kumulatiivinen alijäämä on noin 0,6 M€. Näyttää sille, että kumulatiivinen alijäämä pystytään ennusteiden mukaan kattamaan 2020 tilinpäätöksellä.

Vaikka olemme eläneet muuttuvien haasteiden pyörteissä, niin kuntalain 118 §:n mukaan meillä ei täyty kriisikunnan mittareista kuin veroprosentti. Siis olemme juuri ja juuri pinnan yläpuolella.

Kun tämänhetkinen alijäämä on 0,6 M€ ja vuoden 2020 ennuste on 1,9 M€, niin sen jälkeen kumulatiivista ylijäämää on 1,4 M€. Talousarvio 2021 indikoi vuodelle 2021 positiivista tulosta 47000 €. Taasen vuosi 2022 näyttäisi olevan miinuksella 0,56 M€ ja 2023 plussalla 0,1 M€.

Eli hetken on pää pinnalla ja vuosien 2022 ja 2023 ennustaminen on sitten taitolaji, ellei niin sanottu hyvä arvaus. Kristallipalloa tuijottamalla ei saa tulevasta selkeää kuvaa. Elämme alati muuttuvassa maailmassa.

Nyt kuitenkin tiedetään lähitulevaisuudesta jo se, että
- Kaipolan verotulot loppuvat
- Valtion ylimääräiset avustukset loppuvat
- Valtion koronatuki loppuu
- Tehtaan lopetuksen tukipaketti on vain hetkellinen helpotus
- Kouluneliöita tarvitaan vähemmän, koska oppilasmäärät laskevat rajusti
- Korkeat terveydenhuollon kustannukset tulee saada alas

Henkilöstökustannukset kaupungissamme on noin 43 M€. Henkilöstömäärä tulee saada laskuun. Muuten ajaudumme väistämättä irtisanomisiin. Työtä tulee tehdä ennakoidusti eläköitymisiä mahdollisimman hyvin hyödyntäen. Tällä hetkellä henkilöstömäärä ei ole sopusoinnussa vähenevään asukasmäärään nähden.

Siis nyt autona meillä on mersu ja meidän tulee opetella ajelemaan ooppelilla. Tulee muistaa, että tulojen mukaan on meidän Jämsässä elettävä.

Siis jatkossa Jämsän tulee keskittyä koko organisaation kustannustietoisuuden ymmärryksen lisäämiseen ja tiukkaan kustannusjahtiin.

Hyvää työtä on jo nyt tehty Jämsän talouden eteen ja tekemätöntä työtä on vielä edessäpäin.

Olemme Uusi Suunta ryhmänä hyväksymässä
- talousarvion 2021,
- taloussuunnitelman vuosille 2021-2023 ja
- investointisuunnitelman vuosille 2021-2024

Politikoimatta Jämsän parhaaksi.

Jyrki Kokko
Uusi Suunta valtuustoryhmän puheenjohtaja

Ei kommentteja: