torstai 24. joulukuuta 2020

Pörssisähkökinkku

Pieni ajatusleikki. Ostan 7 kg kinkun ja pohdin, milloin paistaisin sen pörssisähköllä, kun se tiettyinä aikoina halpaa. Yöllä tai tuulisena päivänä se olisi halvempaa. No ei minulla ole pörssisähköä, mutta jos olisi, niin paljon säästäisin sähkössä.

Pörssisähkö on keskimäärin 1 snt/kWh halvempaa kuin määräaikainen sopimus. Pörssisähkön hinta on normaalisti noin 6 snt/kWh ja se olisi halpaan aikaan vain 2 snt/kWh, niin tuntuuhan tuo säästöltä. Siis 4 snt/kWh säästö halpana aikana.

Käytetyn sähkön määrä on sama, että kinkku saadaan kypsäksi Siirtomaksu ja verot on aivan samat, koska sähköä kuluu saman verra. Sähkön kokonaishinta on noin 12 snt/kWh. No kokonaishinta on sivuseikka säästöä laskiessa.

Oletetaan, että paistan 7 kg kinkkua 10 tuntia, jotta on siitä mureaa. Vattenfallin mukaan 4 h tuntia uunin käyttöä kuluttaa sähköä noin 1-3 kWh. Lasketaan maksimilla eli 3 kWh. Eli 10 h kuluttaa sähköä 3+3+1,5 eli 7,5 kWh. Eli kulutus 7,5 kWh x hintasäästö 4 snt/KWh saadaan 30 snt.

Eli kinkun paistaminen yöllä tai tuulisena päivänä maksaa noin 30 snt vähemmän. No ei ole paljoa.

Ja kinkku paistetaan vain kerran vuodessa. Paistamisen ajankohdalla ei ole yhtään mitään merkitystä kaikkiin joulun muihin menoihin nähden.

No jotain positiivista on olemassa. Joulun alla uuni on paljon päiväaikaan varattuna ja joskus ainoa vapaa aika kinkun paistamiseen on yöaika. Tosin tulee muistaa yöllä paistamisen paloturvallisuusriskit.3 kommenttia:

Ilpo kirjoitti...

Tuulisäköllä, ajatus tärkeämpi. Sama kuin hybridiautot kuluttaa valmistajan mukaan vain kaksi litraa bensiiniä 100 kilometrillä. Totuus on tarua ihmeellisempää, kun meneekin 8l/100 kilometrillä, ekologista on��

Jyrki Kokko kirjoitti...

Niin moni asia täytyy itse laskea tai kokea, jotta pääsee jonkinlaiseen totuuteen käsiksi.

Mikko Hakala kirjoitti...

Ilpo, kaikki siteeraa nyt yhtä lehtijuttua missä ihmeteltiin yli 200hv gte hypridi passatin kulutusta.

Jonka omistajakin myönsi raskaan kaasujalan.