sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Vain 20 % laittaa pysäköintikiekon

Jämsässä pysäköinnissä liikennemerkkien mukaan käytetään pysäköintiekiekkoa. Siis on olemassa pysäköintikeikon käyttövelvollisuus.

Pysäköintikiekko on pysäköintiaikaa osoittava lakisääteinen[ merkitsemisväline, joka sijoitetaan auton tuulilasin sisäpuolelle näkyvälle paikalle. Pysäköintikiekko osoitetaan näyttämään seuraavaa tasa- tai puolituntista riippuen siitä, kumpi ajankohta on seuraava. Aikaa ei saa muuttaa pysäköintikiekon voimassaoloaikana ja kiekkoja saa olla kerrallaan näkyvissä ainoastaan yksi. Pysäköintikiekko asetetaan näkyviin pysäköitäessä niille pysäköintialueille, joilla sen käytöstä säädetään liikennemerkillä.

Tein syväluotaavan tutkielman pysäköintikeikon käytöstä Jämsässä. Kuvasin 20 autoa torin ympäristössä. Kuvista voitte itsekin todeta tuloksen. Vain neljässä autossa oli pysäköintikiekko.

Siis pysäköintikiekkoa pitäisi käyttää, mutta vain hyvin harva käyttää, kun kukaan ei valvo asiaa. Riski sakon saamiseen on täysin nolla. 

Eräs yrittäjä totesi noin vuosi sitten, että hän on pysäköinyt jo 3 vuottan joka päivä ilman kiekkoa eikä ole sakkoa saanut. Siis valvontaa ei todellakaan ole.

Siis mitä virkaa on kyseisellä pysäköintikiekon käyttövelvollisuudella?

Mielestäni Jämsän keskustan alueelta tulisi poistaa kyseiset pysäköintikiekon käyttövelvollisuutta osoittavat liikennemerkkien lisäkilvet, kun niillä ei ole mitään käytännön virkaa.