lauantai 1. lokakuuta 2011

Jämsänjoen henki - Rautalaivat

Keski-ikäinen ja vanhempi sukupolvi muistaa Jämsänjoen siltojen välin tyhjänä ja autiona 70 -luvulta. Mutta siirryttäessä 90 -luvulle vesi puhdistui silmissä ja upeat rautalaivat sijoittuivat siltojen väliin joen länsirannalle. Jämsänjoki sai hengen, joka siltä puuttui vuosikymmenet. Nyt upeat rautalaivat reunustavat joen rantaa ja toivottavasti ne säilyvät siellä.

Mutta joen henki on vaarassa kadota. Olkkolassa koko Päijänteen ainoalla telakalla alkaa vuonna 2012 viimeinen toimintavuosi. Vuoden 2013 toiminnalle ei ole takeita. Rautalaivat vaativat pohjan tarkistuksen, hiekkapuhalluksen ja maalauksen viimeistään 10 vuoden välein. Nyt on jo kiire saada sovittua telakalle jatkoa. Eli vuoden 2025 jälkeen rautalaivojen upea historia uppoaa yksi kerrallaan Päijänteen pohjaan.

Onko Jämsällä siihen varaa? Eli olemmeko sitä mieltä, että haluamme kadottaa upeat rautalaivat ikiajoiksi? Nyt vaaditaan tekoja. Haluan nähdä Jämsän olevan se Päijänteen rannan kaupunki, joka pitää huolta rautalaivoista.

Toivottavasti näemme rautalaivat jatkossakin komistamassa Jämsänjoen rantaa. Niistä syntyy Jämsänjoen henki. Säilyttäkäämme siis rautalaivat tuleville sukupolville.

Ei kommentteja: