Luin valtiovarainministeriön nettisivuilta 18.4.2011 päivitettyä kuntakorttia Jämsän osalta. Kuntakortti on vuoden 2009 tietojen perusteella tehty. Asukkaita Jämsässä on sen mukaan 22 949 henkeä.
Jämsässä on henkilökunnan määrä 1000 asukasta kohden 75. Koko Suomen lukuarvo on 58, kuntakoon (20 000 - 40 000 as.) mukaan 58 ja Keski-Suomen maakunnan luku on 60. Eli Jämsässä on tuhatta asukasta kohden noin 15 työntekijää liikaa. Pikaisen prosenttilaskun jälkeen, 75/60 kertaa 100, antaa tulokseksi 25 %. Eli joka viides kunnan työpaikka on liikaa.
Jämsään pitäisi rakentaa optimiorganisaatiomalli. Muutaman helpon laskutoimituksen jälkeen 1720 henkilön organisaatiosta rakennetaan virtaviivainen organisaatio, jossa on 1377 henkilöä. Loput henkilöt 344 kylmän viileästi irtisanotaan 5 v suoja-ajan jälkeen vuonna 2014 alussa. Sitä ennen he olisivat vapaasti liikuteltavassa resurssipoolissa.
Mielestäni Jämsän kunnallisverolla 21 % maksetaan vain ylimääräisten henkilöiden pitäminen kaupungin palkkalistoilla.
On lukuarvot niin tai näin, mutta jotain pitäisi tehdä. Ja kaikkihan kauhistelee kunnallisveroprosentin määrää, se on liikaa.
Kukaan ei ole vielä tähän päivään mennessä osannut sanoa, onko kunnan palkkalistoilla oikea määrä ihmisiä. Tähän en ole saanut mistään selitettävää vastausta. Onko Jämsän kaupungin valtuutetuilla liikaa kytköksiä tähän, koska korjausliikettä ei ole vieläkään saatu aikaiseksi. Kuuluuko valtuutetuista liian paljon tähän ”kuntapuolueeseen”? Eli puoliso, naapuri, työkaveri tai muuten vaan hyvä tuttu nauttii palkkaa kaupungin palkkalistoilla. Ja tämän vuoksi näitä Jämsän kaupungin henkilöstön vähentämisiä ei voida ajaa.
Laskelmassa on rajut luvut ja samoin teksti on rajua, mutta tällaisen päätelmän siitä valtiovarainministeriön kuntakortista voi tehdä. Tarkoituksella haluan esittää asian näin raa’alla ja raflaavalla tavalla, jotta kuntalaiset ja poliitikot heräisivät asiaan.
Nyt tarvitaan uutta ennakkoluulotonta poliittista tahtotilaa. Tarvitaan uuden suunnan ottoa.
Oheisesta linkistä löytyy 2009 kuntakortti.
Peruspalvelujen saatavuus ja kustannukset vuonna 2009, kuntakortti (päivitetty 18.4.2011, excel)
http://www.vm.fi/vm/fi/15_kunta_asiat/01_kuntatalous/03_tilastoja/index.jsp
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti