tiistai 27. syyskuuta 2011

Jyväskylä vai Tampere

Jämsäläisiä mietityttää pitäisikö sairaanhoitopiiriä vaihtaa Tampereen suuntaan vai pitäisikö pitäytyä Jyväskylän suunnalla. Tiivistettyä tietoa on ollut vaikea löytää mediasta. Mutta mitkä ovat oleellisimmat erot tiivistettynä?

Palvelu: Molemmilta suunnilta on saatavissa samantasoista palvelua. Ei ole osoitettavissa, että toisessa palvelu olisi parempaa.

Palvelun hinta: Tällä hetkellä jos Tampereen palvelun hinta on 100 yksikköä, niin mittaustarkkuuden rajoissa Jyväskylän palvelun hinta on 98-102 yksikköä. Virhemarginaali on 1-2 yksikköä. Joten hinnoissa ei ole eroa. Mutta Tampereen sisältämä hinta pitää sisällään investoinnit ja Jyväskylän uusi sairaala tuo noin 4 yksikön hinnankorotuspaineen. Eli Tampereen hinta onkin 100 ja Jyväskylän hinta on arviolta 102-103 yksikköä. Tässä on jo huomioitu virhemarginaali.

Investoinnit: Jyväskylä tulee mitä ilmeisemmin investoimaan n. 300 M€ uuteen sairaalaan. Tästä koituu noin 3-5 M€/10v (kymmenessä vuodessa) tai 15-20 M€/10v kustannusvaikutus Jämsälle. Parhain arvio on 10-15 M€/10v. Tampereen investointimäärä on n. 160 M€ ja kustannusvaikutus Jämsälle on 0,35 M€/10v. Eli Jyväskylän investointihinta on 10-15 M€/10v ja Tampere 0,35 M€/10v. Tämä tarkoittaa, että Jyväskylä on investointien suhteen noin reilut 1,0 M€/v kalliimpi.

Matka sairaalaan: Ei ole oleellista eroa matkassa. Mielestäni asiamukainen hoito kohtuukustannuksin on ihmisille tärkeintä.

Tulevaisuus: Tampereen hoitopolut ovat kehittyneemmät. Tampereen malli perustuu Tampereen sairaalaan ja kolmeen alueelliseen sairaalaan, joista yksi on Jämsä. Lisäksi Mänttä-Vilppula alueelta ohjautuisi asiakkaita Jämsään. Jyväskylän malli perustuu Jyväskyläkeskeisyyteen.

Tärkeimpänä pidän edelleen sitä, että Jämsäläiset saavat Jämsässä toimivaa peruspalvelua ja tärkeämmät sekä vaativammat asiat hoidetaan suurissa keskuksissa. Nähdäkseni Tampere takaa paremmin Jämsäläisille n. 250 hengen työmaan Jämsässä. Tämä on rahallisesti todella iso asia, jos nämä työpaikat menetetään.

Tämä kaikkihan on vain viivytystaistelua. On erittäin vaikea nähdä asioita edes 2-3 vuoden päähän nykyisessä valtakunnan kuntamääräpolitiikassa. Tulevaisuudessa voimme tulkita historiaa ja silloin voimme tulkita teimmekö näinä kuukausina viisaita päätöksiä.

Ei kommentteja: