lauantai 17. syyskuuta 2011

Sataman tulevaisuus

Jämsän satamalla on edessä parempi tulevaisuus. Sataman alueelle tulee saada ympärivuotista toimintaa. Liiketaloudellisesti ajatellen Suomen 6 viikon kesän pohjalta ei voi investoida yhtään mihinkään. Tuleviin sataman alueen rakennuksiin tai proomuun tulee saada toimintaa koko vuodeksi. Tällöin joku yrittäjä voi innostua Jämsän satamassa yrittämisestä. Miljöö tulee saada sopivaksi yrittämiselle. Jämsäläisillä sataman alueen peruskäyttäjillä on kyettävä saamaan aikaan kannattava liiketoiminta, veneilijöiden varaan ei kannata juurikaan laskea tällä hetkellä.

Veneilijän perustarpeet ovat wc ja suihkutilat sekä mahdollisesti pyyhinpesupaikka. Perustarpeena on tietenkin laituri, johon voi kiinnittyä turvallisesti. Lisäksi tarvitaan puhdasta vettä, septitankkien tyhjennyspaikka ja sähköä. Polttoaineen jakelu tulisi tapahtua jatkossakin Hulkkion satamassa.

Satamapuistosta tulee tehdä viihtyisä kokonaisuus, Jämsäläisten olohuone - paikka, jossa ihminen viihtyy. Alue tulee valaista riittävästi. Rantaraitti satamasta kansanopistolle tulisi valaista. Tällä on erittäin suuri houkutteleva mainosarvo Jämsälle, kun autoilijat ajavat 9 –tien sillalla. Jyväsjärven valaiseminen on hyvänä esimerkkinä upeasta Jyväskylän kaupungin mainosarvosta.

Visionääriset suunnitelmat kalliine ratkaisuineen ei ole Jämsän sataman ratkaisu. Sitä ei kaupungin talous kestä. Nyt pitää lähteä jostain konkreettisesti liikkeelle pienin askelin. Tarvitaan yhteistä tahtotilaa, jotta saadaan Jämsän satamaan elämää. Toivottavasti parin vuoden kuluttua Jämsän satama on vilkkaampi kuin nykyisin.

Ehkäpä tulevaisuudessa Jämsän satamassa on vilkas reittiliikenne Päijänteelle. Voi olla lounas- ja satamaravintolapalvelut Jämsäläisille ja veneilijöille. On terassia ja jäätelönmyyntiä. Ehkäpä vierasvenelaiturien määrä on kolmin tai viisinkertaistuneet. Iltasella rantaraitilla on viihtyisä valaistus. Saattaapa olla, että alueella on kauan kaivattu kulttuuritalo tai aivan jotain muuta.

Historian tiedämme ja kun kristallipalloa ei ole, niin vain aika näyttää, mikä on Jämsän sataman tulevaisuus.

Ei kommentteja: