sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Pörssiolutta

Tervetuloa Jaskan pubiin! Mitä saisi olla?

-Taidanpa ottaa yhden oluen. Paljonko teillä tuoppi maksaa?

- Hetkinen, katsotaanpas kelloa... Jaa, se on jo noin. Siis 20,50.

- Mitä? Kelloko!? Eihän se ole vasta kuin puoli kuusi.

- Aivan oikein, kello on puoli kuusi, joten tuopin hinta on 20,50. Euroa siis.

- Sehän on aivan kiskurihinta!

- Niin, kieltämättä tunti sitten oli edullisempaa, kun meillä oli happy hour.

- Paljonko se silloin maksoi?

- 1,5 euroa. Viime viikolla hinta kävi pari tuntia negatiivisena. Asiakkaille maksettiin euro jokaisesta tuopista. Moni ryyppäsi varastoon ja tienasi mukavat rahat.

- Mikä ihme tuo tuollainen hinnoittelu on?

- Sitä sanotaan olutpörssiksi. Tuopin hinta joustaa kysynnän ja kustannusten mukaan. Viime viikolla hinta putosi minimiin, koska Päijänteellä satoi.

- Hä? Mitä se Päijänteen sade vaikuttaa?

- No, vettähän se olut on suurimmalta osaltaan, ja vesi tulee tänne Päijänteestä. Kun siellä sataa, vettä on runsaasti tarjolla ja hinta laskee. Nyt on ollut kuivaa, joten kalja on vähän kalliimpaa. Nämähän ovat ihan taloustieteen perusjuttuja.

- Ja te nyljette tuopista 20 euroa?

- Tuota, itse asiassa juuri tuli pari uutta asiakasta sisään, joten kyllä se hinta on nyt 25 euroa, kun kysyntä kasvaa. Loppuillasta tuoppi saattaa maksaa 50 euroa.

- Viisikymppiä! Eihän siinä ole mitään järkeä!

- Tämä on tätä pörssikauppaa, ei sen kummempaa. Ja kannattaa muistaa, että siinä on siirtohinta mukana. Eihän se olut tuolta hanasta itsestään tule tänne pöytään, vaan se täytyy siirtää. Hinnoittelemme sen erikseen, jotta asiakkaalla on valinnanvaraa.

- Mitä ihmeen valinnanvaraa?

-Te voitte siirtyä tuonne baaritiskille, jolloin siirtohinta puolittuu. Tienaatte kolme euroa tuopilta. Tai voitte tehdä kesto-olutsopimuksen, jolloin tuopin hinta on aina vakio, 30 euroa, suhdanteista riippumatta.

- Kuka neropatti tämän pörssioluen on keksinyt?

- Tämä meidän pubin isäntä Jaska, neropatti tosiaan. Hän oli aiemmin sähköyhtiöllä töissä, mutta joutui lähtemään sähköallergian takia ja aloitti uuden uran ravitsemusalalla.

Ei kommentteja: