torstai 25. tammikuuta 2024

Hiihtämisen vaarallisuus järven jäällä

Kunnan ylläpitämiä jäälatuja ei ole tehty aikoihin. Muistaakseni siihen päädyttiin vaarallisuuden perusteella eli joko latukone kuljettajineen tai hiihtäjä uppoaa järveen.

Jäälatuja on kuitenkin tehty vuosikymmenet ympäri Suomen niemeä isommille ja pienemmille järville joka nimeen ja notkoon Jostakin ihmeen syystä ne ovat nyt muuttuneet nimenomaan vaarallisiksi, niin tekijöille kuin myös hiihtäjille.

Ei ole tiedossa yhtä ainutta loukkaantumiseen johtanutta onnettomuutta jääladuilla, ainakaan minulla. Metsäladuilla kylläkin on tapahtunut todella vakaviakin onnettomuuksia, jopa paikallisella ns. Pykälän ladulla.

Jääladut olisivat lasten ensihiihdon treenipaikkoja ja rauhallisia ikäihmisten lähiliikuntapaikkoja. Samaan aikaan puhutaan liikkumisen lisäämisestä, mutta merkittävä osa talven liikuntailosta jää saavuttamatta.

Huomattavasti vaarallisempia samat järvet ovat kesäaikaan. Monilla järvillä on sulan maan aikaan sattunut useita hukkumiskuolemia. Mutta siitä huolimatta kunnat ja kaupungit ylläpitävät uimarantoja. Tällä samalla perusteella ja logiikalla ne pitäisi sulkea ihan ensimmäiseksi.

Paikallisesti Pykälän ladulla on Ilvesmajan mäki, joka on "vaarallisuustasoltaan" sellainen, että voitaisiin todeta ja asettaa kyseinen latuosuus käyttökieltoon. No totta toinen puoli.... 

Myös pyöräteiden vaarallisuuden arviointi on jätetty huomiotta, kun tarkastellaan kuinka paljon onnettomuuksia niillä tapahtuu, samoin suojatiet. Kieltää pitäisi vaarallisuuden perustella.

Jotenkin nykymaailmassa on kadonnt toi suhteellisuudentaju ihmisten päästä. Toivottavasti se palaa takaisin.

Ei kommentteja: