torstai 11. kesäkuuta 2020

Saunarauhan julistus

Otteita Suomen Saunaseuran nettisivulta, linkki.

Vuonna 1996 Kansainvälinen Savusauna Klubi alkoi julistaa saunarauhaa suomalaisille saunojille Suomalaisen saunan päivänä, jota on Saunaseuran aloitteesta vietetty kesäkuun toisena lauantaina vuodesta 1986.

Saunarauhan julistuksella on itsessään paljon pidemmät perinteet, se vain pääsi unohtumaan noin 700 vuodeksi. Maunu Ladonlukko tai Maunu Birgerinpoika oli Ruotsin kuningas 1275–1290, jolloin Suomi oli osa Ruotsin kuningaskuntaa. Maunu Ladonlukon julistuksen tarkoituksena oli rauhoittaa liian villisti saunovia suomalaisia.

Savusaunaklubi on kehittänyt ja edesauttanut kolmen vuosikymmenen ajan savusaunojen uutta tulemista. Saunominen Suomessa on suistunut raiteiltaan kerrostalojen sähkökiukaiden vuoksi. Saunasta on tullut paikka, jossa vain hätäisesti poiketaan. Myös metelöinti ja rauhaton meno on tullut mukaan saunomiseen.

Kun esi-isämme tuotiin piilopirteistään kyliin ja kaupunkeihin ja vietiin ensimmäisen kerran kirkkoon, he katselivat hämmentyneinä ympärilleen ja kysyivät, kuinka täällä ollaan. Heille vastattiin, että olkaa kirkossa kuin olisitte saunassa. Tämä hyvä ohje on nykyään pyörähtänyt toisin päin.

Saunarauhan alkuperäistä tekstiä ei ole löytynyt. Nykyinen julistus on Kansainvälisen Savusaunaklubin Eero Välikankaan mukaelma nykyihmisille ja julistuksen tekijänoikeudet kuuluvat klubille. 

Saunarauhan julistus kuuluu näin:


”Tänäkin vuonna itse kullakin olkoon oikeus saunoa rauhassa mielisaunassaan.

Saunaan älköön kukaan tulko miekka sojossa, vaan paljaaksi riisuutuneena, iloisesti hymyillen käsi ojossa.


Torat, riidat ja kännykät jätettäköön kuuloetäisyydelle kauemmas saunasta.

Saunaan älköön tulko rietas ajatus, kateus eikä kostonhimo.


Suvaitsevuus ja avoin mieli ovat tervetulleita.

Mistään ei ole niin hyvä mennä kuin lämmitetyn saunan ovesta.

Suokaamme tänäkin vuonna toisillemme ja itsellemme saunarauha!”

Ei kommentteja: