keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Vain 3 prosenttia

Jämsän kaupungin talous on heikossa jamassa. Seuraavien vuosien (3-6 v) aikana tehdään joka vuosi noin 5 M€ tappio. Monihan tässä jo ajattelee, että mitä toi 5 M€ sitten oikein tarkoittaa? Sen on vain 3 % verran. Eli jos tinkisimme menoja 3 %, niin tulos saataisiin nollaan. Tämähän on aina tavoite, tulot ja menot tasapainossa.

Kaupungin menoista suurin osa koostuu henkilöstökuluista, noin 70 %. Jos lasketaan kuntaliiton kuntakortin tai kaupungin tappion perusteella, niin molempia lähtötietoja käyttäen saadaan henkilöstö -ähkyn määräksi noin 150 henkeä. Eli kaupungin henkilöstömäärä on noin 10 % liian iso.

Tämän hetken talousjahti saavuttaa vain 0,7 % säästöt, vaikka tavoite on noin 3 %. Itse näkisin, että veromarkkani käytettäisiin tarvitsemiini palveluihin hieman pienemmällä henkilökuntamäärällä.

Pienen paikkakunnan poliittinen päätöksenteko perustuu aika paljon omista ja oman lähipiirin asioista päättämiseen. Ikäviä päätöksiä ei haluta tehdä, sen näytti jo valtuuston kokous ma 28.5.2012. Kunnallisvaalit ovat liian lähellä ja pelätään äänikatoa. Eli sama meno näyttää jatkuvan. Talous ei korjaannu.

Vai muuttuuko tilanne syksyn kunnallisvaalien jälkeen, kun äänet on annettu? Joko silloin voitaisiin puuttua ikäviinkin asioihin. Kristallipallo ei kerro tulevaisuutta. Mutta vuoden päästä voidaankin jo tutkia historiaa, joka onkin jo huomattavasti helpompaa. Mutta onko kaupungin talous silloin kunnossa?

Ei kommentteja: