torstai 26. huhtikuuta 2012

Talous – halu ja tahto

Kuten kaikki tietää, niin mitä ihmeellisimpiä asioita saadaan tehtyä, kun vain halua ja tahtoa löytyy.

Jämsän seurakunnan talous oli heikossa hapessa. Niin heikossa, että muutaman vuoden kuluttua olisi jouduttu laittamaan ns. lappu luukulle eli rahat olisivat loppuneet. Kirkkoneuvoston esitys 15 % säästötavoitteesta esitettiin kirkkovaltuustolle. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti. Ponnekkaiden toimenpiteiden jälkeen, kun halua ja tahtoa kaikilta löytyi, niin löydettiin ne puuttuvat 15 %. Nyt talous on kutakuinkin balanssissa, hieman vielä pakkasella. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Jämsän kaupungin talous on myös hankalassa tilanteessa. Nyt 2011 tappio oli 5,9 M€. Ja tulevien vuosien ennusteet ovat samansuuntaisia. Mutta kuinka löydetään se yhteinen tahtotila, jolla talous saadaan balanssiin?

Jostain pitää tinkiä. Palveluita pitää karsia, henkilökuntaa pitää vähentää ja niin edelleen. Tuntuu sille, että kukaan ei halua mistään luopua. Kaikki nykyiset palvelut pitää säilyttää. Ja samoin kaikki työpaikat tulee olla jatkossakin.

Henkilöstömäärä ei ole muuttunut 2009 vs. 2011 juuri ollenkaan, kun huomioidaan Jokilaakson terveyteen siirtyneet ja JamIT purun yms. vaikutukset.

Kaupungin toimintakulut olivat 2011 noin 151 M€. Kokonaismenot olivat 2011 noin 186,7 M€. Rakenteellinen alijäämä oli 5,9 M€. Tämä tekee noin sen, että kokonaismenoja tulee saada pudotettua noin 3,2 %.

Seurakunta sai raavittua kasaan lähes 15 % kululeikkauksen. Kaupungin tulisi saada aikaan noin 3,2 % säästöt. Olemmeko valmiit korottamaan veroprosenttia, joka on jo ennestään Suomen korkeimpia? Vai löytyykö meiltä yhteinen tahtotila kaupungin talouden tasapainottamiseen?

Jos oikeasti halutaan talouden tasapainottamista, niin laitetaan se vaan onnistumaan. Tärkeintä on oikea tahtotila.

Ei kommentteja: