Kunnallispoliittisessa päätöksenteossa on monenlaisia asioita ajettavana. Ensinnä tulee tietenkin oma etu. Tämä jos mikä on kaikkein tärkein ajettava asia. Toisena päätöksentekoa ohjaa puolueen ideologia. Tiettyjen puolueiden tulee ajaa tiettyjä asioita, jotta saadaan äänestäjät äänestämään juuri tätä puoluetta. Puolueen ideologiaa korostavat asiat eivät ole aina kuntalaisten etu. Kolmantena ajetaan jonkun yhteisön etua, koska se tuo ääniä. Yhteisön etua on vaan ajettava, koska se takaa tulevaisuuden politiikassa. Aina on ajateltava seuraavia kunnallisvaaleja, tai eduskuntavaaleja. Ja päätökset tehdään sen mukaisesti. Tämähän on nähty. Viimeisenä, jos vielä muistetaan, niin ajetaan sitä kunnan ja kuntalaisen etua.
Nykyisessä valtuustossa on selkeä opettajien puolue, joka ajaa omia etujaan. Sitten esiintyy selkeästi virkamiesten puolue, jolla omat tavoitteensa. Ja on myös olemassa kaupungin työntekijöiden puolue, yhdestäkään työpaikasta luovuta. Ja lopuksi on puolisoiden ja ystävien asemaa ajava puolue.
Sitten on olemassa oma parvelta katsottuna oleva ”populistinen lähioikeisto”. Joukkio, jolla on mukamas joka asiaan jotain kerrottavaa tai lisättävää, mutta ei mitään sanottavaa.
Ja vielä erottuu joukosta, minähän sanoin puolue, joka jättää useasti eriävän mielipiteen asiasta kuin asiasta. Pieni yhden hengen puolue.
Ja on myös olemassa pienten ja vähäpätöisten ymmärrettävien asioiden puolue. Asiat, jotka on helppo ymmärtää ja niistä on helppo keskustella. Mutta missä on suurten ja isojen kokonaisuuksien sekä vaikeasti hahmotettavien asioiden puolue?
Odotan aikaan, jolloin kunnallisvaalit ovat suorat henkilövaalit, joissa ei ole puolueita. Ja valtuutettujen selkeänä tavoitteena olisi ajaa vain ja ainoastaan kunnan ja kuntalaisten kokonaisetua. Tiukkaa talouden pitoa ja resurssien hyvää hallintaa odotan tulevilta kuntapäättäjiltä.
Kunnallisvaalit ovat syksyllä ja se näkyy jo kevät käyttäytymisessä. Poliittinen soidinmeno.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti