perjantai 31. toukokuuta 2024

Nykysulhokin voi pyytää morsiamen isältä tyttären kättä

Ennen muinoin oli naimisiin tahtovilla nuorilla miehillä tapana pyytää naimalupaa sydämenvalitun isältä. Tapa oli hyvin virallinen ja aiheutti varmasti hermostunutta hikoilua enemmän kuin nykyiset naimapyrkimykset. Kokonaan tapa tyttären käden pyytämiseen ei ole kuitenkaan kadonnut.

Kyllä sitä nykyäänkin kuulee, että isän luona käydään juttusilla. Vaihtolahjana nykyään voi olla jokin alkoholipullo (konjakki), peräkärry, säkillinen polttopuuta tai muuta hauskaa. Tokihan se virallisuus on jäänyt menneille ajoille. Enää ei ehkä niinkään käydä kysymässä lupaa, vaan lähinnä ilmoittamassa, että naimisiin ollaan menossa.

Karkauspäivänä on naisten vuoro kosia ja monet käyttävätkin hyödykseen kyseistä päivää halutessaan yllättää ja tehdä kosinnasta vähän erilaisen tilanteen. Mitään perinteistä etikettiä ei naisten kosinnalle ole.

Karkauspäivä on niin spesiaali päivä ja koska naisillekin on silloin kosintaan lupa annettu niin persoonallisia keinoja varmasti löytyy. Joku voi kätkeä sormuksen vaikka jälkiruokaan ja varmasti perinteistä polvillaan kosintaakin tapahtuu.

Ei kommentteja: