maanantai 29. toukokuuta 2023

Jämsän kaupunki tilinpäätös 2022 - Ajatuksia vuodesta

Vuonna 2022 elettiin vielä koronan kanssa käsi kädessä. Keväällä se oli luonamme ja hyvin tunnettu monissa eri perheissä. Onneksi suurin osa sairastuneista koki vain ns. flunssan oireita. Syksyllä korona alkoi jo häviämään keskuudestamme. Tämä epidemia vaikutti kuitenkin paljon kaupungin toimintaan ja jouduttiin tekemään erilaisia järjestelyjä.

Viimeaikaisten uutisointien perusteella Himoksella on alkamassa ainakin muutama miljoonainvestointi. Nämä isot investoinnit luovat uusia investointeja, jotka tuovat elinvoimaa; työtä ja veromarkkoja. Toivottavasti meno jatkuu entistä kiivaampana investointien suhteen. 

Kaipolan tehdasalueen osalta on uutisointi ollut hyvinkin erilaista ja värikästä. Uusia yrittäjiä on ollut ovella kolkuttelemassa, mutta ihan toteutusasteelle hankkeet eivät ole vielä päässeet. Valitettavasti uutisointi Kaipolan osalta on ollut negatiivistakin, joka saattaa heikentää yrityksien sijoittumista sinne. Tämä uutisointi ei ainakaan lisää Jämsän vetovoimaa. Meidän tulee kuitenkin pitää huoli, että olemassa olevien ja uusien Kaipolan yritysten ympäristömoraali on erinomaisella tasolla. Uskomme, että uusia työpaikkoja syntyy.

Jämsän kaupungin sairauspoissaolot ovat lisääntyneet vuoden aikana yli kahdella päivällä. Nyt keskiarvollisesti jokainen kaupungin työntekijä on pois töistä sairauden takia yli kuukauden. Tämä aiheuttaa monenlaisia järjestelyjä ja paljon kustannuksia. Toivommekin, että lukuarvot saadaan muuttumaan merkittävästi parempaan suuntaan. Toivotaan, ettei vain todeta tällaisia lukuja, vaan pyritään tekemään asioita joilla saadaan tilanne paremmaksi.

Sairauspoissaolopäivän hinta on noin 300 €. Jokaisella työntekijällä on keskimäärin 21,1 poissaolopäivää vuodessa ja nykyinen henkilöstömäärä ilman SOTE:a on 744 htv. Taloudellisesti tämä tarkoittaa reilua 4,5 M€. Tässä on potentiaalia, jos tästä kustannuksesta edes pienen osan saisi kirstun pohjalle. 

Henkilöstö on kaupungilla kasvanut henkilöstökertomuksen mukaan 2019-2022 noin 27 htv. Tästä laskelmasta on otettu pois SOTE. Samaan aikaan näinä vuosina asukasluku on vähentynyt 4,1 % eli  henkilöstömäärän olisi pitänyt vähentyä 29 htv. Yhteensä tämä tekee noin 55 htv:tä ja on rahaksi laskettuna kahdesta ja puolesta miljoonasta kolmeen miljooonaa euroa vuodessa. Siis merkittävä summa tänä aikana, kun mietitään, miten talous saadaan tervehdytettyä.

Talouden tasapainotus on siis alkamaisillaan. On tarkoituksenmukaista toteuttaa se ns. omana työnä ilman yhtäkään konsulttia. Tällöin tehtyihin toimenpiteisiin sitoudutaan paremmin. Tasapainotustarpeen määrä on vielä hämärän peitossa, koska hyvinvointialueen muutoksen vaikutusta on vaikea arvioida. Tasapainotustarvetta on kuitenkin muutama miljoona. Tasapainottaminen tulee tehdä avoimesti keskustellen ja kaikki asiat tulee nostaa pöydälle. Juustohöyläperiaatetta eli leikataan joka paikasta yhtä paljon ei tule käyttää. Myöskään lomautuksia tulee viimeiseen saakka välttää. Rakenteet tulee saattaa taloudellisesti kestävään kuntoon.

Konsernijaosto on kokouksessaan 21.3.2023 tehnyt ehdotuksen kaupunginhallitukselle, että konsernin osalta esityslistan liitteenä olevaa toimintakertomusta korjataan Jämsän Aluelämpö Oy:n osalta  -1.369.352,83 eurolla, jolla kirjataan Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeiden arvo nollaksi. Kirjaus on tulosvaikutteinen ja huonontaa Jämsä konsernin tulosta, omaisuuseriä sekä tunnuslukuja vastaavalla summalla. 

Tämä oli aikoinaan 2015 kaupunginhallituksen siunaama Jämsän Aluelämmön riskisijoitus. Yhteisiä varojamme voidaan sijoittaa vain ja ainoastaan sellaisiin kohteisiin, joissa pääoma on turvattu. Riski on nyt realisoitunut. Tällainen kuntalaisten verovarojen käyttö on kiellettyä. Lainausmerkeissä sanottuna kuntalaisten rahat on nyt pelattu ja hävitty. Toivotaan, että alaskirjaukset tästä riskisijoituksesta jäävät tähän.

Tulos painui vuodelta 2022 pahasti pakkaselle -7,5 M€ ja kumulatiivinen alijäämä on nyt -3,5 M€. Talous tulee tasapainottaa seuraavan neljän vuoden aikana. Olemme innolla mukana tasapainottamassa taloutta.

Uusi Suunta ryhmän valtuustoryhmän puheenjohtaja
Jyrki Kokko

Ei kommentteja: