perjantai 12. toukokuuta 2017

Helvetinkolu

Helvetinkolu sijaitsee Ruovedellä. Matkaa Jämsästä on noin 125 km ja aikaa siihen menee noin 2 tuntia. Ruovedeltä voi oikaista Haukan hietaan hiekkatietä, mutta reitti on hieman vaikea (en suositele). Tie 65:lta on opasteet Haukan hietaan. Hiekkatietä on pitkä matka ja opasteet eivät ole huippuluokkaa. Vaati kännykän Maastokartat sovelluksen käyttöä.

Retkemme tarkoitus ei ollut päästä helpolla ja valitsimme reitin Haukan hiedasta Helvetinkolulle. Matkaa reitillä on edestakaisin noin 12 km. Mitä enemmän poikkeaa polulta sitä pitempi matka on.

Auton jätimme Haukan hiedan parkkipaikalle. Alkumatka oli kangasmaastoa. Polku kulki järviä sivuten. Matkan varrella oli lukuisia pitkospuita ja portaita. Osan matkaa polulle oli laitettu hiekkaa. Kaikean kaikkiaan reitillä oli helppo kävellä. Muutamat pitkät portaiden nousut sai lämmöt kohoamaan.

Mieleen painuvinta reitillä on lukuisat kaatumeet tai oikeastaan katkenneet vanhat kuuset. Arvioni mukaan niitä oli muutama sata. Juurilaho riivaa alueen vanhoja kuusia. Lisäksi oli paljon tuulenkaatoja. Runkojen yli pääseminen oli mukavan vaihtelevaa kävelyn vastapainoa.

Haukkajärven rannassa oli hyvä levähdyspaikka kalliolla. Iso Ruokejärven rannassa oli leiriytymispaikka. Helvetinkolun rannassa oli päivämaja. Eväitä voi syödä majan sisällä tai sen pihapiirissä.

Helvetikolu sijaitsee ennen päivämajaa. Majan rannasta kannattaa kävellä rantaa pitkin itään Helvetinkoulun alapäähän. Kiipesimme louhikkoista kajonia ylös. Toukokuun toisella viikolla se oli vielä hieman jäinen.

Helvetinkolun näköalapaikka on näkemisen arvoinen. Se sijaitsee kanjonin itäpuolella.

Haukan hieta on erittäin heino uimapaikka. Hiekkarantaa on noin 200 m ja rannalla on 2 nuotiopaikkaa. Lisäksi hieman kauempana rannasta oli ruoanlaittokatos. Harmi vaan, että toukokuun alussa vesi oli erittäin kylmää.

Paluumatka autolla kotiin kulki hiekkatietä pitkin suoraan Ruoveden keskustaan ja sieltä aamuista reittiä Jämsään.

Aikaa retkelle pitää varata paljon. Lähdimme aamulla 6.30 ja palasimme Jämsään noin 17.30.

Retkikohteen esite Helvetinjärvi
Luontoon.fi Helvetinjärvi