Paikallistason puheenaiheiden kärkeen on ponnistanut taloussuunnitelmaan livautettu iso liikuntahalli. Ihan ansaitusti, koska kyse on kuitenkin varsin merkittävästä summasta. Tätä tuumiessa ajatus harhautui politiikan ihmeellisyyksiin.
Täsmällistä perustelua hallille en tunne, mutta olen ymmärtänyt sen olevan suunnilleen niin, että Jämsässä pitää olla yksi kunnollinen halli, jossa voidaan liikkua ja urheilla ynnä pelata eri lajeja niin, että yleisökin mahtuu ja että isojakin kisoja voidaan järjestää. Vanhan lukion liikuntahalli oli tällainen, mutta se on elinkaarensa päässä.
Oikein hyvät ja todelliset yleisen tason perustelut, mutta vajavaiset. Talouden olisi pitänyt olla vahvasti mukana perusteluissa. Lisäksi olisi pitänyt tarkastella, miten palvelutarve kehittyy tulevaisuudessa. Nyt näitä asioita ei lainkaan tarkasteltu.
Miksi talous? Esimerkiksi sen vuoksi, että nyt on vasta jotenkin toivuttu vuoden takaisesta talousarvion väännöstä, jota mukana olleet kuvasivat todella rankaksi ja jonka aikana talouden tilan sanottiin olevan ”karmea”. Kuluva vuosi näyttää onneksemme paremmalta, mutta ei sitä rahaa vieläkään ole tällä tavoin puskista heittämällä hassata, eikä tehtaiden suuruuden ajan kunnallisvauraus enää koskaan palaa.
Siksi talouden olisi pitänyt olla mukana tarkastelussa ja perusteluissa. Nyt ei ollut.
Entäs palvelutarve ja varsinkin sen tulevaisuus, miksi sitä olisi pitänyt tarkastella? Muun muassa siksi, että hallin vei kaupunginhallituksessa talousarvioon miesmuistin ajan valtuustossa istunut kuntapoliitikko, jonka näkyvin taloudenpidon pääviesti on jo pitkään ollut ”palvelut on sopeutettava tarpeeseen eikä seiniin pidä panostaa”.
Seinät tuossa esitetyssä hallissa luultavasti on, joten niihin siis kuitenkin halutaan panostaa. Eikä siinä mitään, ilman seiniä onnistuisivat lähinnä kesälajit, kuten jalkapallo tekonurmella. Mutta mikä on tuon ison kisahallin tarve tulevaisuudessa? Sitä ei tarkasteltu.
Tarkastellaan siis tässä ja nyt, vaikkakin jälkikäteen. Oletetaan laveasti, että 13-69 -vuotiaat ovat tuon hallin käyttäjäjoukko. Jätetään pois tarkastelusta ne tunteita herättävät kaukaisemmat kylät ja taajamat ja katsotaan tilastoja suunnilleen Seppolan ja Kosken liepeiltä. Viimeisen 5 vuoden aikana tämän ikäryhmän jämsäläisten määrä on alueella vähentynyt yli 1100 henkilöllä, eikä mikään ennuste lupaa, että tämä vähenemä pienenisi.
Rohkenen siis väittää, että nyt tehtiin talousarviopäätös hankkia seiniä vähenevään palvelutarpeeseen. Miksi tätä ei tässä tapauksessa tarkasteltu osana esityksen perusteluja
On meillä väestössä toki kasvuakin, nimittäin 70 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä. En kuitenkaan ole kovin monessa yli 70-vuotiaiden sähly- tai futsal-turnauksessa käynyt. Tämän kasvavan ikäryhmän tarve liikuntapalveluille on erittäin tärkeä asia, mutta se olisi hoitunut vanhoilla liikuntasaleilla oikein hyvin. Himostelijoihin myös voidaan aina vedota ja pitääkin, mutta enpä usko sillä porukalla olevan kummoista tarvetta tulla Paunuun kisailemaan.
Pakko myös lausua sana tai pari menettelytavoista. Nyt käytettiin surutta päätäntämekanismin mahdollistamaa jyräämistä (tai ujuttamista). Sinne se halli vain ilmestyi ilman mitään parran pärinää. Kuinka sitten olisi pitänyt toimia? Muotisana Jämsässäkin on jo pitkään ollut ”palveluverkkoselvitys”, joten miten olisi ollut ensin vaikka ”liikunnan palveluverkkoselvitys” ja vasta sitten tällainen iso investointiesitys? Lopputulos olisi ehkä ollut sama, mutta olisi menty paljon demokraattisempaa polkua pitkin.
No, miten tämä kaikki liittyy politiikkaan, jonka alussa mainitsin? Politiikka on juuri tuota mitä edellä kuvattiin, varsinkin tällä niin nurkkakuntaisella paikallistasolla. Viestiään voi vapaasti vaihtaa ja perustelut voidaan valita ja painottaa sopivalla tavalla. Aivan sama ontuvatko ne vaiko eivät. Oikeammin olisi toimia aina läpinäkyvästi, aina johdonmukaisesti, käyttäen eri asioille ja tilanteille yhtenäistä toimintatapaa, yhteismitallisia perusteluita ja niissä vieläpä aivan erityisesti nojata aina samaan arvopohjaan. Kaiken kruunaisi avoin, selkeä ja etupainotteinen viestintä. Demokratia ja politiikka eivät ole sama asia.
Varsinainen rakentamispäätös tehdään toki vasta tuonnempana, mutta nyt on taloussuunnitelmassa halli seinineen ja talousarviossa 100 000 euron suunnittelukulu. Ja vaalitkin mukavasti ovella.