Nykyiset kunnalliset jätevesijärjestelmät on yleisesti rakennettu niin, että jos jätevesipumppaamot menevät rikki tai puhdistamon kapasiteetti ei riitä, niin ne ajavat yli. Yleensä tämä ylijuoksu ohjautuu yleensä vesistöön, kun muutakaan paikkaa ei ole.
Sade- eli hulevesiä aikoinaan ohjattiin jätevesijärjestelmään. Eri kohdista jätevesijärjestelmää pääsee hulevettä jätevesijärjestelmään mm. kaivonrenkaiden välistä. Rankkasateiden sekä kevään suurimpien sulamisvesien aikaan huleveden määrä on suuri. Tällöin virtaama on jäteveden puhdistamolle niin suuri, että jätevettä joudutaan ns. suoraan ohjaamaan puhdistamattomana lähivesistöön.
Järjestelmä on vaan rakennettu noin ja valvova viranomainen ns. pesee kätensä. Näin vaan on.
Teollisuuslaitokset on rakennettu niin, että häiriötilanteessa prosessi pysäytetään ja estetään jätevesien pääseminen luontoon.
Jään vain miettimään, miksi kunnalliset jätevesijärjestelmät on rakennettu niin, että puhdistamatonta jätevettä pääsee suoraan luontoon. Teknisiä ratkaisuja on olemassa tämän estämiseksi. Mutta päästöt sallitaan ja viranomainen sallii sen.
Lopuksi on perin kummallista se, että kun kunnallisessa jätevesijärjestelmässä on häiriö, niin päästön lähialueen asukkaat eivät tiedä siitä mitään. Uivat tyytyväisinä ja tietämättöminä "ihmispaskan seassa".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti