tiistai 13. helmikuuta 2024

Talouden haasteet

Toimeksiantona ja kotitehtävänä oli talouden haasteet.

Puhuin

  • Hankkeista
  • Konsulttien käytöstä 
  • Lakimiespalvelujen käytöstä
  • YT menettelyistä
Avaan edellä mainittuja kohtia hieman alla.

Hankkeiden omarahoitusosuus on yleisesti noin 10 % ja sen me maksamme. Tyypillisesti se on esimerkiksi 50.000 € ja 450.000 € on ns. ilmaista valtion rahaa. Jos hankkeella ei saavuteta "mitään", niin se 50.000 € on kuitenkin menetetty. Välillä tuntuu sille, että hankkeita tehdään hankkeiden tekemisen ilosta, ei suinkaan sen takia, että olisi tarve ja sille tehtäisiin hanke. Monesti hankkeen tavoitteet ovat epäselvät, niin kuin tuloksetkin.

Konsultteja käytetään vuoden aikana moniin tarkoituksiin. Siinäkin on helppo päätöksenteoissa tukeutua ja antaa vastuu päätöksestä konsultille. Räikein muistamani esimerkki konsultin käytöstä on se, että viranomainen ei edes vaatinut erästä asiaa, mutta silti konsultti palkattiin selvittämään asiaa.

Lakimiespalveluita käytetään jokseenkin paljon, koska ei ole järkevää palkata omaa. Ei ole olemassa ns. joka asian lain tuntijaa. Kuitenkin lakimiespalvelujen käyttöä tulisi minimoida. Tietyissä tapauksissa ne on kyllä tarpeen.

YT menettelyä ja kovia irtisanomisia voidaan käyttää jos rahaa ei ole. Sille ei ole mitään esteitä. Tosin on kuitenkin annettu ymmärtää. Tämäkin tie on käytettävä, jos rahaa ei oikeasti ole. Hommat voidaan jakaa muille ja virka voidaan lopettaa.

No ottiko tuulta purjeisiin? 

No ei ottanut. Olin ainoa kotitehtävään pureutunut. Onneksi tiimini avusti tehtävässä.

Kuulemma nyt edelleen pitäisi puhua kouluista. Sanoin, että annettuna tehtävänä oli etukäteen miettiä talouden haasteita. 

Mutta nyt ei edelleenkään nähdä muuta vaihtoehtoa kuin vähintään yhden koulun lakkauttaminen. Ja mihin ne oppilaat mahtuu? Ei ainakaan sinne, minne ne olisi ajateltu.

Mielestäni on paha pakkomielle päissä ja päällä, kun ehdoin tahdoin yksi koulu pitäisi nyt lopettaa. 

Taisi toi valtuuston kyläkouluja koskeva päätös käydä ihon alle, kun ei mennytkään "sisäpiirin" päättämän mukaisesti. Valtuusto näytti paikkansa.

Eikö jo vihdoinkin valtuusto voi kokoontua ja keskustella asiat läpi, miten tässä nyt edetään. Mutta tuntuu olevan vaikeata saada konklaavi samojen seinien sisälle, edes virtuaalisesti.

Lopputulemana voin todeta, että kyllä meillä vielä näyttää rahaa olevan.

Ei kommentteja: