maanantai 8. syyskuuta 2014

Himos -alueen muutos

Monet meistä muistavat Patalahden takaisen alueen 1970- ja 1980-luvulta. Oli peltoa, metsää ja maalaistaloja.

Nyt kun nykynäkymää vertaa vanhaan, niin paljon on maisema ja siellä tapahtuva toiminta muuttunut. Himoksesta on tullut iso ja merkittävä osa Jämsää.

Laskettelurinteitä on 21 hisseineen ja siihen liittyvine oheistoimintoineen. Hissien kapasiteetti on 19 000 henkilöä/h. Suomen mittakaavassa isompia rinnekeskuksia on vain Ylläs, Levi ja Ruka.

Alueella useita kahvioita ja ravintoloita, erilaisia majoitusvaihtoehtoja, hotelli ja kauppoja. Vuokraustoimintaa on useilla eri osa-alueilla, mökit, moottorikelkat, mönkijät ja paljon muuta. On kesäteatteri, Areena, täysmittainen golf-kenttä, Hirvikartano eläimineen, ja niin edelleen.

Kesämatkailun suosio perustuu erilaisiin isoihin massatapahtumiin, joita on lähes joka viikonloppu kesän ja alkusyksyn aikana. Festivaalien ja isojen massatapahtumien järjestäjänä Himos on ehdottomasti Suomen ykkönen tunnettavuudessaan ja suuruudessaan. Sitä ei voi kukaan kieltää. Alue vetää kesä kesältä entistä enemmän ihmisiä.

Alue on muuttunut useiden henkilöiden työpaikoiksi, asuinpaikoiksi ja yritysten liiketoiminnaksi. Koko Himoksen alue on ihmisten vapaa-ajanviettopaikka sekä kesällä että talvella.

Ihmisiä vilisee siellä sun täällä rinteillä, pelloilla, metsissä, järven jäillä ja mäkien päillä. Mökkikylät ovat levittäytyneet Patalahden ympäristöön, mäkien rinteille ja päälle. Myös lähialueille on rakennettu paljon mökkejä ja ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja asumuksia.

Kaiken kaikkiaan alueelle on investoitu 1980-luvun jälkeen kymmenien ja kymmenien miljoonien eurojen edestä infraan ja kiinteistöihin. Liikevaihto koko Himoksen alueella on nykyisin todella merkittävä.

Kaikki tämä on saanut alkunsa Juhani Ojalan kauaskantoisesta ja erittäin hienosta visiosta rakentaa Etelä-Suomen isoin laskettelukeskus juuri tälle alueelle. Tästä perusajatuksesta on kasvanut ja rakentunut koko Himoksen alue. Alue on jo nyt hieno kokonaisuus ja se tulee vielä kasvamaan ja kehittymään. Kiitos tästä kaikesta kuuluu kaikille yrittäjille, jotka alueella toimivat. Kehittäkää aluetta innolla ja yhdessä eteenpäin. Kiitoksia Teille kaikille.


Vekkari 10.9.2014

Klikkaa, niin saa luettavaan muotoon.