torstai 4. syyskuuta 2014

Viisi asiaa, joita menestyjä ei milloinkaan tee

Kauppalehti tiistai 02.09.2014 

Monet asiat lisäävät menestystä työelämässä, mutta vähintään yhtä monet keräävät kiviä reitille.

Oma asenne, henkilökohtaiset taidot, johtamisominaisuudet, kuunteleminen ja vastuun ottaminen. Muun muassa nämä asiat edistävät yleensä työuraa. 

Vähintään yhtä tärkeää on kyky hallita tunteensa ja pysyä rauhallisena paineen alla, väittää
TalentSmart-yhtiön johtaja Travis Bradberry. Hän on ollut mukana kirjoittamassa kirjaa Tunneäly 2.0. 

TalentSmart on testannut yli miljoona ihmistä. Näiden tutkimusten perusteella Bradberry väittää, että huippusuorituksiin pystyvä johtoporras on täynnä ihmisiä, joilla on korkea tunneäly. 

Tunteiden hallitseminen liittyy Bradberryn mukaan johtamisessa yhtä paljon siihen, mitä johtaja tekee, kuin siihen, mitä hän jättää tekemättä. 

Business Insider esittelee muutamia Bradberryn löydöksiä.


1. He eivät elä menneisyydessä

”Henkisesti älykkäät ihmiset tietävät, että menestys piilee kyvyssä nousta epäonnistumisten yli. Siihen he eivät pysty, jos he elävät menneisyydessä”, Bradberry sanoo. 

”Kaikki saavuttamisen arvoinen vaatii hyppäämään jonkin verran riskialueelle. Silloin ei voi sallia menneisyyden epäonnistumisten pilata uskoa kykyihin.” 

Kun elää menneisyydessä, on lähes mahdotonta päästä eteenpäin.


2. He eivät vatvo ongelmia tai kanna kaunaa

Bradberryn mielestä tunnetila määräytyy sen mukaan, mihin ihminen kiinnittää huomiota. 

”Jos fiksoidut ongelmiin, luot ja pidennät negatiivisten tunteiden ja stressin kehää, ja se heikentää suorituskykyä. Jos keskität huomiosi parantaaksesi tilannettasi, voit luoda tunteen henkilökohtaisesta tehosta, joka tuottaa positiivisia tunteita ja kohentaa suorituskykyä.” 

Ihmiset, joilla on korkea tunneäly, keskittyvät ratkaisuihin. Ja he kantavat harvoin kaunaa.

Emotionaalisesti älykkäät ihmiset tietävät Bradberryn mukaan, että stressi ja negatiivisuus haittaavat menestystä, joten he välttävät kaunoja hinnalla millä hyvänsä. 


3. He eivät tavoittele täydellisyyttä

Menestyvät ihmiset eivät pyri täydellisyyteen, koska he tietävät, ettei sitä ole olemassa.

”Ihminen on erehtyväinen, se kuuluu meidän luonteeseemme”, Bradberry sanoo.

”Jos tavoitteena on täydellisyys, mukana kulkee koko ajan kalvava epäonnistumisen tunne. Silloin voi löytää itsensä surkuttelemalla kaikkea sitä, mikä jäi saavuttamatta, sekä sitä, minkä olisi voinut tehdä toisin. Sen sijaan pitää nauttia saavutuksistaan.


4. He eivät ympäröi itseään negatiivisilla ihmisillä

Koko ajan valittavat negatiiviset ihmiset ovat Bradberryn mielestä myrkyllisiä.

”He rypevät ongelmissa, jonka seurauksena he eivät keskity ratkaisuihin. He houkuttelevat ihmisiä sääliinsä, jotta he voivat tuntea paremmin itsensä”, hän sanoo. 

Bradberryn mukaan ihmisluontoon kuuluu halu kuunnella valituksia, koska emme halua näyttäytyä tunteettomina tai epäkohteliaina.

”On kuitenkin olemassa hiuksenhieno ero kuuntelevan korvan ja sisäänsä imevän negatiivisen emotionaalisen kierteen välillä.”

Paras keino torjua tällainen kierre on Bradberryn mukaan asettaa rajoja vähän samaan tapaan kuin välttää passiivista tupakointia. Savuisessa huoneessa ei ole pakko oleskella.


5. He eivät suostu olemaan ”jees-miehiä” koko aikaa

Tutkimuksissa on havaittu, että mitä enemmän ihmisellä on vaikeuksia sanoa ”ei”, sitä todennäköisemmin hän kokee stressiä, työuupumusta ja masennusta. 

”Kieltäytyminen on todella suuri haaste useimmille. ’Ei’ on voimasana, jonka käyttöä ei pitäisi pelätä.”

Kun on tarpeen sanoa ”ei”, menestyvät ihmiset eivät kiertele ja kaartele. He ovat Bradberryn mukaan tässäkin asiassa tyypillisesti suoria ja välttävät tämäntyyppisiä lauseita: ”En usko, että voin.” 

”Kieltäytymällä uusista sitoumuksista kunnioittaa samalla nykyisiä sitoumuksiaan ja antaa mahdollisuuden suoriutua niistä menestyksellisesti.”