tiistai 25. tammikuuta 2022

Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi Himoksen alueella ei onnistu jatkossakaan

Luin juuri valmistunutta selvitystä, missä määritellään asumisen edullisuusvyöhykkeet kuntatalouden kannalta. Eli kuinka kallista Jämsälle on eri paikoissa asuminen. Edullisuustarkastelu perustuu etäisyyksiin palveluista. Tämä selvitys liittyy siihen, kuinka vapaa-ajan asunto voitaisiin muuttaa vakituiseksi asunnoksi

Himos on Jämsän kannalta vihreää edullisuusvyöhykettä (halvinta) eli siellä olevat vapaa-ajan asunnot voidaan sen perusteella muuttaa vakituiseksi asunnoksi. Jätevesikriteeristö myös täyttyy Himoksen alueella. Mutta näitä vapaa-ajan asuntoja ei voi muuttaa vakituiseksi, koska pinta-alakriteeri 5000 m2 / 3000 m2 ei täyty.

Meillä asuu Himoksella kuitenkin vakituisesti ihmisiä loma-asunnoissa, mutta he eivät voi muuttaa sitä vakituiseksi kiinteistön pinta-alan perusteella. Tämä uusi selvitys ei helpota yhtään heidän tilannettaan. 

Himoksen alueella on etätyöntekijöitä, jotka golffaavat ja laskettelevat. Osalla on halu muuttaa Jämsään, mutta he eivät saa muutettua loma-asuntoaan vakituiseksi asunnoksi. Ne tuiki tarpeelliset veromarkat jäävät Jämsältä saamatta.

Mielestäni Himoksen asemakaava-alueilla olevilla vapaa-ajan asunnoilla tulisi olla aivan eri kriteeristö, miten ne voisi muuttaa vakituisiksi asunnoksi.

Nyt meillä olisi mahdollisuus muuttotappiokuntana tehdä uusia ja oikeita peliliikkeitä.

Menetämmekö tämän Himoksen tuoman potentiaalin saada kuntaan vakituisia asukkaita, joilla on kohtalaisen hyvä tulotaso.

Ei kommentteja: