keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Suomalaisten hiljaiset säännöt

Luin Ilta-Sanomien linkin kautta Me Naiset lehden artikkelia "14 hiljaista sääntöä, jotka kaikki suomalaiset tietävät". Artikkelissa on kuitenkin 15 hiljaista sääntöä.

Jotenkin kolahti, ja otin siitä kopion blogiini.

1. Jonossa pidetään
vähintään metrin turvaväli edellä olevaan eikä puuskuteta toisen niskaan.

2. Kun kylässä käsketään kahville, ei pidä nousta liian innokkaana. Ensin odotellaan, että emäntä tai isäntä toistaa kehotuksensa pariin kertaan.

3. Saunaan ei mennä uimapuku päällä. Paitsi joihinkin turistisaunoihin saa nykyään mennä, ja se tuntuu hyvin väärältä.

4. Viimeistä kakun tai piirakan palaa ei voi ottaa. Ensin on vähintäänkin ehdotettava, että sen voi laittaa puoliksi jonkun toisen kanssa.

5. Kahvia tulee juoda aina ja kaikissa tilanteissa. Kello 16:n jälkeen siitä voi kuitenkin kieltäytyä yöuniin vedoten. Jos ei juo kahvia, on varauduttava kuulemaan ihmettelyä.

6. Kylään tullaan tasan kutsuttuna kellonaikana, ei aiemmin tai myöhemmin. Jos sattuu olemaan aikaoptimisti, on pientäkin myöhästelyä syytä pahoitella vuolaasti.

7. Bussipysäkillä muodostetaan pisaran mallinen jonomuodostelma, jossa bussin etuoven paikkeilla on enemmän ihmisiä ja muut odottelevat visusti kauempana. Kaikilla on kuitenkin parin metrin välit toisiin, oli korona tai ei. Katoksen alle ei pakkauduta edes sateella, jos siellä on jo muita ihmisiä.

8. Kun saa kehuja osakseen, on syytä vähätellä. Suomalaisuuden ydintä kuvaavat oivallisesti toteamukset, että ”no, tämä nyt on vain tämmöinen” ja ”ei tehdä tästä nyt numeroa”.

9. Saunasta ei saa poistua välittömästi sen jälkeen, kun joku on heittänyt löylyä. Muutenhan lämpö karkaa ovesta pihalle, kauhistus!

10. Sää on aivan pätevä puheenaihe. Yleensä se on liian kuuma tai liian kylmä, ja sitä on syytä päivitellä aina mahdollisuuden tullen.

11. Kun tuttu kehuu keränneensä ämpärikaupalla sieniä tai marjoja, ei ole kohteliasta tiedustella, mistä hän moisia aarteita tarkalleen löysi.

12. Jos eksyy tai ei tiedä minne mennä, ohikulkijalta kysytään neuvoa vasta viimeisenä vaihtoehtona.

13. Kengät otetaan pois sisällä. Suomalainen saa vilunväreitä, kun amerikkalaisissa tv-sarjoissa talsitaan sisällä – tai mikä pahinta, maataan sohvalla tai sängyssä kengät jalassa.

14. Jos ulkomaalainen puhuu joulupukista, Muumeista tai Nokiasta, on aina syytä tiedottaa, että ne ovat muuten kaikki kotoisin Suomesta.

15. Minua varten ei tarvitse keittää. Mutta jos joku muu ottaa kupposen kahvia, niin voinhan minäkin.

Ei kommentteja: