lauantai 26. kesäkuuta 2021

Poliisin juhannusaapinen

A - Alkoholi
Viina on viisasten juoma, mutta kyllä sitä saa vähemmänkin viisaat hankkia ihan laillisesti - ja sen kyllä huomaa. Alkoholijuomien etanoli on keskushermostoa lamaannuttava päihde, jonka liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa murheita ja hankaluuksia niin itselle kuin muillekin. Alaikäisiltä tyystin kielletty.

B - Bileet
Parhaat bileet pidetään ilman virkavaltaa tai pelastushenkilöstöä. Kokeile vaikka!

C - Celsius
Juhannuksen lämpötila vaihtelee Suomessa vuodesta toiseen. Joskus on kylmää, joskus sateista ja joskus kylmää ja sateista. Vallitseviin sääolosuhteisiin kannattaa koettaa mukautua, sillä niille ei vaan voi mitään. Ja kuten vanha viisaus kuuluu: hyvää se huonokin on!

D - Diplomatia
Hyväksi havaittu keino pitää yllä rauhallista yhteiseloa. Kannattaa ottaa käyttöön silloin kun mikä tahansa epäsopu uhkaa juhannuksen viettoa. Laiha sopu on parempi kuin pussillinen riitoja.

E - Ensiapu
Jokaisen olisi hyvä opetella antamaan ensiapua. Osaamalla ensiavun voit pelastaa ihmishenkiä. Auttaminen on aina jokaisen velvollisuus hätätilanteessa ja kaikilla on oikeus saada tarvitessaan apua.

F - Fiilis
Omaan juhlafiilikseen pystyy vaikuttamaan vain yksi henkilö - sinä itse! Ei kannata stressata pikkuasioista vaan nauttia keskikesän juhlasta hyvillä mielin.

G - Grilli
Grillaaminen on hauskaa ja lopputuotteet useimmiten varsin maukkaita, mutta myös grillauksessa - kuten niin monessa muussakin juhannukseen liittyvässä toiminnassa - piilee katastrofin siemen. Tämän vuoksi grillimestarin tulee olla grillaustapahtumassa ns. läsnä, eikä jättää grilliä valvomatta, sillä muuten seurauksena voi olla tulipalo.

H - Hätänumero
Hätänumero on 112. Se on numero, joka jokaisen tulisi osata ulkoa. Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta.

I - Ihminen, metka otus
Individualistinen laumasielu, introvertti ekstrovertti. Meitä riittää joka lähtöön, joten ymmärrellään ja kestellään toisiamme, ei tästä elämästä muuten mitään tule.

J - Juhannus eli mittumaari
Valon ja keskikesän juhla. Suomalaiset kerääntyvät mökeille ja kesäpaikoille kokkojen ääreen nauttimaan ruoasta ja juomasta. Lumipeitteen paksuus vaihtelee paikkakunnittain.

K - Kärähtänyt makkara
Juhannuksena nautittava kansallisruoka. Rapsakkaan, mustaksi kärähtäneen kuoren ja kylmäksi jääneen sisuksen makuharmonia. Sinappia päälle, niin kyllä se siitä.

L - Liikennevalvonta
Poliisi valvoo liikennettä niin maalla kuin vesillä. Ilmavalvonta on toistaiseksi polokkien höyhenisillä harteilla.

M - Menoliikenne
Juhannukseen kuuluu olennaisena osana varmuudella ruuhkautuva menoliikenne. Kun melkein kaikki suomalaiset haluavat samaan aikaan suurin piirtein samoille seuduille, niin meno ei voi olla kovin joutuisaa. Ruuhkassa nököttämiseen kannattaa varautua oikealla asenteella sekä sopiviksi katsomillaan välipaloilla ja vesipulloilla.

N - Naapurisopu
Koetuksella etenkin isompien juhlien aikaan, ja juhannus jos mikä on sellainen. Vaikka sattuisit omistamaan Spinal Tapin kitaravahvistimen ja sillä sitten rytmimusiikkia soitteloitset, pidä volumet alle 11:n.

O - Ottaminen
Jos otat, et aja. Jos ajat, et ota. Piste.

P - Peltipoliisi
Välkky kaveri, joka pitää huolen siitä että voimassa olevia nopeusrajoituksia noudatetaan. Jos et aja ylinopeutta, ei pönttö välähdä eikä kotiin tule ikävää postia. Yksinkertaista!

Q - Q
Värkkäilee James Bondille kaikenlaisia vempeleitä. Jos keksit jonkun hyvän Q-alkuisen suomenkielisen sanan niin saa kertoa.

R - Rattijuopumus
Moottoriajoneuvon kuljettaja syyllistyy rattijuopumukseen, jos hänen veressään on alkoholia vähintään 0,5 promillea tai litrassa uloshengitysilmaa vähintään 0,22 mg.

Törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea verestä mitattuna tai 0,53 mg litrasta uloshengitysilmaa.
Kuljettaja voi syyllistyä rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen myös ollessaan huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena.

Raittiina rattiin!

S - Sosiaalinen media eli some
Muista kysyä kohteelta lupa, ennen kuin lähetät hänestä kuvaamaasi materiaalia Twinstawhatsnäppibookiin! Minkä nettiin kerran laittaa, se netissä pysyy - ikuisesti. Tai ainakin niin kauan, kunnes Skynet ottaa vallan.

T - Turvavyö
Täytyy olla kiinnitettynä aina autoillessa niin etu- kuin takapenkkiläisillä. Turvavyö on kaverisi - se pitää 
sinusta!

U - Uiminen
Hauska harraste, etenkin vedessä. Uimista kuitenkin kannattaa välttää, mikäli on alkoholin vaikutuksen alainen. Lasten uintiretket tulisi tapahtua aikuisten valvovien silmien alla.

V - Vesiliikennejuopumus
Huviveneilyssä alusta ohjaava henkilö syyllistyy vesiliikennejuopumukseen, jos hänen veressään on alkoholia vähintään 1,0 promillea tai litrassa uloshengitysilmaa vähintään 0,44 milligrammaa tai hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut.

Vesiliikennejuopumukseen voi syyllistyä myös käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia, jos kyky tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut ja olosuhteet ovat sellaiset, että venettä ohjaava henkilö aiheuttaa vaaraa toisten turvallisuudelle.

Vesille siis vesiselvänä!

W - Walpuri eli vappu
Toukokuun ensimmäisenä päivänä vietettävä harjoittelu-juhannus.

X - X-akseli
Suorakulmaisen koordinaatiston vaakasuora akseli. Älä nauti taikajuomia niin paljon, että löydät itsesi x-akselilta.

Y - Ystävällisyys
Kanssaihmistä kunnioittava yleinen ystävällisyys on aina suositeltava toimintatapa. Huomioidaan muut liikenteessä eikä rymytä liiallisesti juhannusjuhlissa.

Z - Zombi
Älä ole juhannuszombi - pompi pullotta!

Å - Åhhoh! 
Tähän ei kyllä keksi mitään.

Ä - Älypuhelin
Puhelimeen kannattaa ladata 112-sovellus, jonka avulla saa tarpeen vaatiessa helposti yhteyden hätäkeskukseen. Sovellus mahdollistaa soittajan sijaintitiedon välittymisen automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Puhelimen akku kannattaa pitää aina mahdollisimman täyteen ladattuna ja lisäksi ottaa juhannusreissuun mukaan varavirtalähde.

Ö - Örkki
Juhannuspäivän aamuna esiintyvä ihmisen olomuoto, joka liittyy liialliseen juhlintaan.

Tämän aapisen myötä poliisi toivottaa oikein hyvää, rauhallista ja turvallista juhannusta!

Ei kommentteja: