perjantai 19. maaliskuuta 2021

Rasismin pidempi määritelmä

Pääkoppa on käynyt satasella viime aikoina erinäisien palaverien johdosta. Nyt joudun palaamaan aiempaan rasismin pidempään määritelmään, joka pyörii päässäni vimmatusti.

Sosiologi Anna Rastas on perehtynyt rasismiin ja esittänyt rasismille pidemmän määritelmän. Määritelmä on varsin laaja ja se laajentaa perinteistä rasismin käsitettä.

Annan Rastaan pidempi määritelmä rasismista on Wikipedian mukaan seuraava:

"Rasismiksi voidaan luonnehtia valta- ja alistussuhteita tuottavia ajattelu-, puhe-, ja toimintatapoja, joissa jonkun yksilön tai ryhmän (oletettu tai väitetty) ominaisuus, olipa se biologinen tai kulttuurinen, esitetään olemukselliseksi ja muuttumattomaksi."

Myös Ihmisoikeusliitto on määritellyt rasismin ja se menee seuraavasti:

"Rasismia ovat sellaiset uskomukset ja toiminnot, jotka pohjautuvat ajatukseen ihmisryhmien perustavanlaatuisesta kulttuurisesta ja/tai biologisesta erilaisuudesta, ja jotka oikeuttavat ihmisryhmien negatiivisen kohtelun tällä perusteella."

Nämä Anna Rastaan ja Ihmisoikeusliiton määritelmät laittavat pääkopan miettimään. 

Mielestäni tämä Ihmisoikeusliiton määritelmä on jotenkin selkeämpi ja kansantajuisempi. Kannattaa lukea Ihmisoikeusliiton määritelmä useaan kertaan rauhassa ja ajatuksella.

Mielestäni näiden määritelmien perusteella meitä vaivaa tietyissä piireissä rasismi.

En kyykisty.

Ei kommentteja: