keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Pihlajavuori ja luola

Pihlajavuoren lentokoneluola tuli tutuksi lomapäivänä. Suuntasimme Hallin taajaman taakse näin Jämsästä katsottuna. Pihlajavuori sijaitsee entisen varuskunnan alueen ja Pihlaiston välissä.

Auto jätettiin ensin kartassa vihreällä merkittyyn kohtaan P1 itäisen luolan suuhun. Sitten suuntasimme kävellen kohti luolaa. Ensin virittelimme otsalamput päähän. Sitten luolan suulla kiipesimme maakasan päälle ja laskeuduimme luolaan. Kiertelimme tässä osassa luolaa ensin. Menimme sitten ison kivikasan ylitse, joka oli sortunut luolan katosta. Sen jälkeen palasimme takaisin. Koko luolasto on noin 200 m pitkä kaiken kaikkiaan. 

Koska luolasta meni joku putki ja kapea reitti ylös kallion päälle. Niin kävimme sielläkin kävellen polkua pitkin. Ylhäällä oli avonainen kaivonrengas, josta näkyi syvälle luolaan. No ei putoamaan pääse kuitenkaan. Maisemat Pihlajavuoren päältä olivat hienot.

Lopuksi suuntasimme autolle ja ajoimme läntiseen sisäänmenoaukkoon P2. Siellä oli kyltti "varo putoavia kiviä". Menimme rikotun rauta-aidan vasemmasta reunasta maa/kivikasan päälle luolan suulle. Siellä näkyi jokin iso rautarakenne. Itse luolaan emme täältä laskeutuneet.

HISTORIA:
"Suomen ilmavoimien 1950 ja 1960 -lukujen taitteessa louhima tunneli. Se oli tarkoitettu lähellä olevan armeijan lentokenttä kaluston suojaksi ja varastoksi. Hallin lentokentän kiitorata oli myös tarkoitus pidentää suihkukoneiden käyttöön ja siihen saatiin mursketta luolan louhinnasta. Luolassa on kaksi suuaukkoa. Luola ei kuitenkaan soveltunut käyttöön, koska kivilaji oli herkästi lohkeilevaa. Eli luola ei ollut koskaan siihen tarkoitetussa käytössä."
Linkki

VAROITUS: 
Jos menet sisään luolaan, niin teet sen täysin omalla vastuulla. Ja jos menet, niin ota vaikka kaveri mukaan. Keskellä luolaa on valtavan kokoinen kivikasa, joka on sortunut luolan katosta. Ja se kertoo luolan vaarallisuuden.

Pihlajavuoren luolalla käy jälkien mukaan erittäin paljon ihmisiä. Jäinkin ihmettelemään, miksi luolan suuaukkoja ei ole suljettu räjäyttämällä ne umpeen, koska luola on erittäin vaarallinen.

Kansalaisen karttapaikan karttalinkki


Itäinen puoli

Pihlajavuoren päällä
Läntinen puoli


Ei kommentteja: