Luin Facebookista Hannu Weijon päivityksiä liittyen Himoksen kiemuroihin. Päivitykset on kaikkien nähtävissä ja ovat statuksella "julkinen". Päivityksissä on avattu historiaa dokumentein. Ilmeisesti nyt on tullut aika astua esiin ja kertoa totuuden se toinen puoli.
Rinneravintola-välinevuokraamorakennuksen tultua jätetyksi pois Himoskylän asemakaavasta ja rakentamisen tultua edellisessä päivityksessä todetulla tavalla estetyksi, oli Hiihtokeskus hakenut poikkeamislupaa Masterplanin mukaiselle 1800 m2 suuruiselle rinnepalvelujen ja toimintojen tukirakennukselle. Rakennus olisi sijoittunut Hiihtokeskuksen vuokraamalle voimassa olleen yleiskaavan VU-1 alueelle. Sekä vuokrasopimus että yleiskaava olisivat silloin mahdollistaneet rakentamisen.
Kaupunginhallitus ei tyytynyt Hallinto-oikeuden päätökseen vaan valitti siitä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaupunginhallituksen valituksen eikä muuttanut Hallinto-oikeuden päätöstä. Näistä päätöksistä ei ole juuri hiiskuttu, mutta on nykyisten päättäjienkin taustaksi hyvä tietää. Ohessa KHO:n päätöksen etu- ja päätössivu.
Oikeusprosessin aikana kaupunki oli kuitenkin tehnyt Himoksen osayleiskaavan muutoksen, jossa VU-1 alueen kaavamerkinnän sisältö muutettiin. Uuden merkinnän mukaan alueella sallitaan vain pääkäyttötarkoitusta varten tapahtuva pienimuotoinen rakentaminen. Uudella merkinnällä estettiin jälleen rinneravinto-välinevuokraamon rakentaminen.
Oliko oikeuden päätöksiin tyytymättömyys kiukuttelua ja rakentamisen estäminen kiusantekoa ja vuokrasopimuksen mahdollistaman rakentamisen pettämistä, kukin päätelköön itse. Täytyy muistaa, että rinneravintola ja välinevuokraamo olisivat tulleet laskettelijoita palvelemaan, ei yhtä yritystä varten.
Vai eikö laskettelumatkailijoita arvosteta täällä!
Seuraavassa päivityksessä VU-1 aluemerkinnöistä enemmän.
Hannu Weijo
4. helmikuuta kello 18.50 ·
Julkaisen jo tänään viimeisen valmistelemani päivityksen Himoksen kehittämisen taustoista, kun edellisestä muotoseikat aiheuttivat keskustelua.
Himoksen osayleiskaavan VU-1 alueen merkinnän sisällön muuttaminen rajoittavaksi, ”sallitaan vain pienimuotoinen rakentaminen”, saattoi Himoksen alueen kehittämisen paljon huonompaan asemaan kuin esim. lähimmät kilpailijat Tahko ja Ruka.
Tahkolla osayleiskaavassa rinnealueella on käytetty VU-2 merkkiä (VU-1 on siellä golf-alueilla). Merkin sisältö on: "Urheilu- ja virkistyspalveluiden alue. Alue on tarkoitettu rinnehiihto- ja retkeilyalueeksi. Alueelle saa rakentaa toiminnan kannalta tarpeellisia palvelu- ja huoltorakennuksia, teknisiä tiloja sekä –rakenteita". (Rakennusoikeus kem2 määrää ei ole kaavamääräyksissä mainittu).
Siellä onkin laskuni ja muistini mukaan ainakin 5-7 rinneravintolaa-kahviota, välinevuokraamo ja lahden pohjukassa P-alueen yläpuolella olevat kaikkien Tahkon kävijöiden näkemät huoneistohotellityyppiset majoitustilat.
Rukalla ydinalueen osayleiskaavassa rinnealueilla on käytetty VU-1 ja VU-3 merkintää ja VU-2 on maastohiihtokeskusalueella. VU-1 alueen merkin sisältö on: "Urheilu- ja virkistyspalveluiden alue. Aluetta käytetään ensisijaisesti lasketteluun. Alueelle sallitaan alueen käyttöä palvelevaa rakentamista". VU-3 alueella on puusto säilytettävä.
Rukan koko ydinalueen osayleiskaavan yleismääräysten mukaan ohjeellinen rakennusoikeus on yhteensä korkeintaan 370 000kem2, siitä matkailupalveluiden alueilla 95 000kem2 ja VU-alueilla yhteensä 10 000kem2!!!
Siellä onkin laskujeni ja muistini mukaan VU-1 rinnealueilla ainakin 7 rinneravintolaa-kahviota ja muita palveluja.
Tahkon osayleiskaava on vuodelta 2003 ja Rukan ydinalueen osayleiskaava vuodelta 2004. Ne on laadittu alun perin viisaasti kehittämistä ja rakentamista mahdollistavina eikä rajoittavina. Kustannuksia on säästetty satojatuhansia euroja, kun niitä ei ole tarvinnut moneen kertaan uusia.
Himoksellahan on menossa samalle rinnealueelle jo kolmannen osayleiskaavan laatiminen, kunkin kustannukset konsultti- ja oman työn kustannuksineen huomattavat.
Toivoisin, että Himoksen ja laskettelumatkailun kehittämisen nimissä täälläkin käytettäisiin paremmin rakentamista mahdollistavia kaavamerkintöjä ja määräyksiä. Vähin mitä täällä voitaisiin tehdä, olisi mahdollistaa kaivatun Keski-Himoksen rinneravintola-välinevuokraamo rakennuksen rakentaminen, mikäli Hiihtokeskus sen vielä on halukas rakentamaan. Eihän Hiihtokeskus sitä varmasti itseään varten tarvitse, vaan matkailijoille.
Kylpyläkin on nyt suunnitteilla Peikkometsän alueelle, hyvä niin, joten senkään puolesta ei pitäisi nyt olla estettä rakentamiselle.
Tarkoituksena on ollut korjata virheellisiä käsityksiä - "Kuka kiukutteleee ja kuka ei".
Ohessa Hannu Weijon Facekook päivitykset kansankielisesti sekä maanläheisesti kirjoitettuna, jotka avaavat asiaa, suorastaan räjäyttävät maallikon tajunnan.
Suuret kiitokset Hannulle. Nautinnollisia lukuhetkiä lukijalle.
Suuret kiitokset Hannulle. Nautinnollisia lukuhetkiä lukijalle.
1. helmikuuta kello 20.42 ·
Hannu Weijo
2. helmikuuta kello 10.29 ·
Jatkan päivitystä Himoksen kehittämissuunnitelmista ja taustoista. Suunnitelmat edistyivät kaikkien osapuolien yhteistyössä laatiman ensimmäisen Masterplanin valmistumisen jälkeen. Myöhemmin kiistelty vuokrasopimus hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 30.5.2005 ja allekirjoitettiin elokuun alussa. Hyväksymispäätökseen ja vuokrasopimukseen kirjattiin myös rakentamismahdollisuudet vuokrasopimus alueille.( Mainitussa sopimuksen kohdassa 5.4 todetaan: Mikäli vuokralainen rakennuslupamenettelyä noudattaen rakentaa vuokraamalleen alueelle matkailupalvelua palvelevia rakennuksia, kuten majoitus- ja ravitsemusrakennuksia, vuosivuokraa korotetaan 7,5% kohdan 5.3. mainitusta 50 euron hinnasta kerrosneliömetriltä.) Kaupunki käynnisti asemakaavan laadinnan Masterplanin toteuttamiseksi ja Hiihtokeskus valmisteli suunnitelmia mm. Keski-Himoksen rinneravintola-välinevuokraamon sekä rinteiden ja uusien hissien rakentamiseksi. Ohessa valtuuston vuokrasopimuksen hyväksymispäätös ja vuokra-alueet. Jatkoa myöhemmin.
Masterplanin toteuttamiseksi silloin voimassa olleen osayleiskaavan VU-1 ja VU-2 alueille lähes kokonaan sijoittunut ns. Himoskylän asemakaavaluonnos valmistui kesällä 2006.
Yleiskaavan merkinnän mukaan VU-1 alue varattiin silloin ilman määrä- tai kokorajoituksia mm. hiihtokeskuksia, laskettelurinteitä, hissejä ja matkailupalveluita sekä niihin liittyviä rakennuksia, rakennelmia ja liikennealueita varten.
Asemakaavaluonnos oli muutoin hyvin Masterplania toteuttava, mutta siitä olikin jätetty pois Keski-Himoksen rinneravintola-välinevuokraamo. Kylpylä hankkeen toteuttajaksi ehdolla ollut rakennuskonserni olikin halunnut, että kylpylän ja rinteiden väliin ei rakenneta mitään ja kylpylän ravintola toimisi rinneravintolana. Jokainen laskettelua vähänkin tunteva ymmärtää, että ratkaisu oli asiantuntematon ja toimimaton.
Laskettelijat olisivat joutuneet lykkimään suksilla ja sauvoilla tai kävelemään laskettelumonoilla toista sataa metriä ylämäkeen sinne, kuinka moni olisi sen tehnyt. Lisäksi tuntemani kylpyläravintoloiden lattiat ovat hygienia syistä vesipestäviä kaakelilaattoja tai vastaavia ja olisivat huonosti soveltuvia, vaarallisen liukkaita lumisilla laskettelumonoilla liikuttaessa. Rinneravintoloissa pitää olla liukastumisen estävät kumiritilä tai nypylä matot tai vastaavat karkea pintaiset materiaalit.
Rakennuskonsernin kannan mukaan rinneravintola-välinevuokraamorakennus olisi myös peittänyt näkymän kylpylästä rinteeseen. Kukin voi arvioida, kuinka paljon se pitää paikkansa, jos rakennus olisi kahden maanpäällisen kerroksen korkuinen, sijaitsee korkeusasemaltaan muutaman metrin alempana kuin kylpylä ja rinteiden leveys on pari sataa metriä ja korkeus 150 metriä.
Hiihtokeskus ei tietenkään voinut hyväksyä rinneravintola-välinevuokraamon rakentamisen estämistä edellisellä tavalla ja se oli tietysti kiistan siemen.
Viime talvien viikonloput ja sesonkiajat ovat moneen kertaan osoittaneet ski in ski out periaatteella toimivan rinneravintola ja välinevuokraamon lisätilan tarpeen ja oikea paikka lasketteluasiakkaiden kannalta olisi nimenomaan Keski-Himoksessa.
Jatkan seuraavassa päivityksessä VU-1 alueelle rakentamisesta ja mielenkiintoisista oikeuden päätöksistä siitä.
Juhani Ojala Hannu, olet todella jyvällä ja esität yllä kaksi tärkeää ja useita asioita kuvaavat karttaotteet. Siinä on ensimmäisenä 10.1.2001 vahvistuneen Himoksen osayleiskaavan kartta, mihin on rajattu punaisella kaupungin omistamat Himoshaiskan ja Saksalan sekäRinne-Saksalan Rinnealueet, joiden kaavamerkki oli VU-1 ja kaavamääräys niin kuin myös aiemmin kirjoitit; "Yleiskaavan merkinnän mukaan VU-1 alue varattiin silloin ilman määrä- tai kokorajoituksia mm. hiihtokeskuksia, laskettelurinteitä, hissejä ja matkailupalveluita sekä niihin liittyviä rakennuksia, rakennelmia ja liikennealueita varten." Nämä alueet Hiihtokeskus Himosvuori Oy varasi 7.12.2001 alkaneissa neuvotteluissa ehtona, että se alkaa Keski-Himosta rakentamaan. Sillä oli jo hallussaan näiden maiden välinen Rinnealue VU-1. Ensimmäinen osa vuokrattiin 4.2.2002 ympäristolupa saatiin 24.6.2002 sekä Jämsän kaupungin toimenpidelupa 12.8.2002 ja Keski-Himoksen työt aloitettiin välittömasti.
Juhani Ojala Hannu, toisena esität karttaotteen Himoskylä asemakaavasta kohdasta mihin on tullut n. 50 000 rakennusoikeusneliötä Himoksen osayleiskaavan Rinnealueelle, jonka kaavamerkki oli VU-1 ja kaavamääräys niin kuin aiemmin kirjoitit; "Yleiskaavan merkinnän mukaan VU-1 alue varattiin silloin ilman määrä- tai kokorajoituksia mm. hiihtokeskuksia, laskettelurinteitä, hissejä ja matkailupalveluita sekä niihin liittyviä rakennuksia, rakennelmia ja liikennealueita varten." On siinä hieno osayleiskaavan kehitystä tukeva kaavamäärys ja mahtava lopputulos. Nämä rakennusoikeusneliöt tulivat siis kaupungin omistamille maille, mihin Hiihtokeskus Himosvuori Oy:llä oli optio 7.12.2001 aloitetun ja 4.2.2002 tehdyn aloitusvuokrasopimuksen sekä 30.5.2005 valtuuston hyväksymän ja 1.8.2005 allekirjoitetun lopullisen maanvuokrasopimuksen mukaan. Optio (kohta 5.5 Optiot) kuuluu seuraavasti; "Vuokralaisella on ensijainen oikeus osayleiskaavassa kaikkien rinnealueiksi varattujen alueiden haltuunsa saamiseen." Kaupunki riitautti ko. optiehdon niin perusteellisesti, että riitautus oli vietävä oikeuden ratkaistavaksi. Oikeus hylkäsi kanteemme ja teki päätöksen, että kaikki kaupungin omistamat rinnealueet eivät kuulu option piiriin, vaikka optioehdossa sanottaan, että kaikki. Olemme jatkossa vaatineet osia optialueista haltuumme, mutta tuloksettomasti ja kaupunki vetoaa neuvotteluissa oikeuden päätökseen.
Lupasin puolitoista viikkoa sitten julkaista muistiinpanojani ja dokumentteja Himoksen kehittämissuunnitelmien, vuokrasopimuksen,kaavoituksen ym. taustoista. Virikkeen siihen antoi kaupunginvaltuuston kokouksessa viimeksi viime vuoden lopulla esitetyt virheelliset käsitykset niistä. Eiväthän esittäjät olleet mukana kuvioissa silloin Himoksen kiihkeän kehittämisen aikoihin n. vuosina 2004-2007 ja voineet tuntea taustoja, minä olin taas avainasemassa mukana monissa kokouksissa ja neuvotteluissa, henkilökohtaisesti keskustelemassa, muistiinpanoja tekemässä, luin ja allekirjoitin niitä koskevia raportteja ym.
Muistiinpanoihin perehtyminen selvitti sen, oliko kiistanalaiselle vuokrasopimusalueelle tarkoitus rakentaa: oli; oliko voimassa olleen yleiskaavan VU-1 alueelle tarkoitus rakentaa: oli kymmeniätuhansia kerrosneliöitä, kuka tai mikä oikeesti oli kiusantekijä tai kiukuttelija. Materiaalia on sen verran runsaasti, että täytyy julkaista niitä useammassa päivityksessä. Aluksi pari kuvaa; toinen alkutalvesta 2005 valmistuneesta Masterplanista ja sen rakentamissuunnitelmista, kaikki silloista VU-1 aluetta, toinen kuva kehitysyhtiön, kaupungin ja Himoksen alueen yritysten Kauppalehdestä ostamasta koko aukeaman investointimarkkinointi ilmoituksen tekstisivusta, jossa entinen kaupunginarkkitehtikin kovasti kehuu rakentamista Masterplan alueelle. Klikkaamalla kuvat saa suuremmiksi ja tallentamalla ne pääsee suurentamaan ja lukemaan tekstit.
Muistiinpanoihin perehtyminen selvitti sen, oliko kiistanalaiselle vuokrasopimusalueelle tarkoitus rakentaa: oli; oliko voimassa olleen yleiskaavan VU-1 alueelle tarkoitus rakentaa: oli kymmeniätuhansia kerrosneliöitä, kuka tai mikä oikeesti oli kiusantekijä tai kiukuttelija. Materiaalia on sen verran runsaasti, että täytyy julkaista niitä useammassa päivityksessä. Aluksi pari kuvaa; toinen alkutalvesta 2005 valmistuneesta Masterplanista ja sen rakentamissuunnitelmista, kaikki silloista VU-1 aluetta, toinen kuva kehitysyhtiön, kaupungin ja Himoksen alueen yritysten Kauppalehdestä ostamasta koko aukeaman investointimarkkinointi ilmoituksen tekstisivusta, jossa entinen kaupunginarkkitehtikin kovasti kehuu rakentamista Masterplan alueelle. Klikkaamalla kuvat saa suuremmiksi ja tallentamalla ne pääsee suurentamaan ja lukemaan tekstit.
2. helmikuuta kello 10.29 ·
Jatkan päivitystä Himoksen kehittämissuunnitelmista ja taustoista. Suunnitelmat edistyivät kaikkien osapuolien yhteistyössä laatiman ensimmäisen Masterplanin valmistumisen jälkeen. Myöhemmin kiistelty vuokrasopimus hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 30.5.2005 ja allekirjoitettiin elokuun alussa. Hyväksymispäätökseen ja vuokrasopimukseen kirjattiin myös rakentamismahdollisuudet vuokrasopimus alueille.( Mainitussa sopimuksen kohdassa 5.4 todetaan: Mikäli vuokralainen rakennuslupamenettelyä noudattaen rakentaa vuokraamalleen alueelle matkailupalvelua palvelevia rakennuksia, kuten majoitus- ja ravitsemusrakennuksia, vuosivuokraa korotetaan 7,5% kohdan 5.3. mainitusta 50 euron hinnasta kerrosneliömetriltä.) Kaupunki käynnisti asemakaavan laadinnan Masterplanin toteuttamiseksi ja Hiihtokeskus valmisteli suunnitelmia mm. Keski-Himoksen rinneravintola-välinevuokraamon sekä rinteiden ja uusien hissien rakentamiseksi. Ohessa valtuuston vuokrasopimuksen hyväksymispäätös ja vuokra-alueet. Jatkoa myöhemmin.
Hannu Weijo
3. helmikuuta kello 20.11 ·
Jatkan päivitystä Himoksen kaavoituksen ja kehittämissuunnitelmien taustoista.
3. helmikuuta kello 20.11 ·
Jatkan päivitystä Himoksen kaavoituksen ja kehittämissuunnitelmien taustoista.
Masterplanin toteuttamiseksi silloin voimassa olleen osayleiskaavan VU-1 ja VU-2 alueille lähes kokonaan sijoittunut ns. Himoskylän asemakaavaluonnos valmistui kesällä 2006.
Yleiskaavan merkinnän mukaan VU-1 alue varattiin silloin ilman määrä- tai kokorajoituksia mm. hiihtokeskuksia, laskettelurinteitä, hissejä ja matkailupalveluita sekä niihin liittyviä rakennuksia, rakennelmia ja liikennealueita varten.
Asemakaavaluonnos oli muutoin hyvin Masterplania toteuttava, mutta siitä olikin jätetty pois Keski-Himoksen rinneravintola-välinevuokraamo. Kylpylä hankkeen toteuttajaksi ehdolla ollut rakennuskonserni olikin halunnut, että kylpylän ja rinteiden väliin ei rakenneta mitään ja kylpylän ravintola toimisi rinneravintolana. Jokainen laskettelua vähänkin tunteva ymmärtää, että ratkaisu oli asiantuntematon ja toimimaton.
Laskettelijat olisivat joutuneet lykkimään suksilla ja sauvoilla tai kävelemään laskettelumonoilla toista sataa metriä ylämäkeen sinne, kuinka moni olisi sen tehnyt. Lisäksi tuntemani kylpyläravintoloiden lattiat ovat hygienia syistä vesipestäviä kaakelilaattoja tai vastaavia ja olisivat huonosti soveltuvia, vaarallisen liukkaita lumisilla laskettelumonoilla liikuttaessa. Rinneravintoloissa pitää olla liukastumisen estävät kumiritilä tai nypylä matot tai vastaavat karkea pintaiset materiaalit.
Rakennuskonsernin kannan mukaan rinneravintola-välinevuokraamorakennus olisi myös peittänyt näkymän kylpylästä rinteeseen. Kukin voi arvioida, kuinka paljon se pitää paikkansa, jos rakennus olisi kahden maanpäällisen kerroksen korkuinen, sijaitsee korkeusasemaltaan muutaman metrin alempana kuin kylpylä ja rinteiden leveys on pari sataa metriä ja korkeus 150 metriä.
Hiihtokeskus ei tietenkään voinut hyväksyä rinneravintola-välinevuokraamon rakentamisen estämistä edellisellä tavalla ja se oli tietysti kiistan siemen.
Viime talvien viikonloput ja sesonkiajat ovat moneen kertaan osoittaneet ski in ski out periaatteella toimivan rinneravintola ja välinevuokraamon lisätilan tarpeen ja oikea paikka lasketteluasiakkaiden kannalta olisi nimenomaan Keski-Himoksessa.
Jatkan seuraavassa päivityksessä VU-1 alueelle rakentamisesta ja mielenkiintoisista oikeuden päätöksistä siitä.
Juhani Ojala Hannu, toisena esität karttaotteen Himoskylä asemakaavasta kohdasta mihin on tullut n. 50 000 rakennusoikeusneliötä Himoksen osayleiskaavan Rinnealueelle, jonka kaavamerkki oli VU-1 ja kaavamääräys niin kuin aiemmin kirjoitit; "Yleiskaavan merkinnän mukaan VU-1 alue varattiin silloin ilman määrä- tai kokorajoituksia mm. hiihtokeskuksia, laskettelurinteitä, hissejä ja matkailupalveluita sekä niihin liittyviä rakennuksia, rakennelmia ja liikennealueita varten." On siinä hieno osayleiskaavan kehitystä tukeva kaavamäärys ja mahtava lopputulos. Nämä rakennusoikeusneliöt tulivat siis kaupungin omistamille maille, mihin Hiihtokeskus Himosvuori Oy:llä oli optio 7.12.2001 aloitetun ja 4.2.2002 tehdyn aloitusvuokrasopimuksen sekä 30.5.2005 valtuuston hyväksymän ja 1.8.2005 allekirjoitetun lopullisen maanvuokrasopimuksen mukaan. Optio (kohta 5.5 Optiot) kuuluu seuraavasti; "Vuokralaisella on ensijainen oikeus osayleiskaavassa kaikkien rinnealueiksi varattujen alueiden haltuunsa saamiseen." Kaupunki riitautti ko. optiehdon niin perusteellisesti, että riitautus oli vietävä oikeuden ratkaistavaksi. Oikeus hylkäsi kanteemme ja teki päätöksen, että kaikki kaupungin omistamat rinnealueet eivät kuulu option piiriin, vaikka optioehdossa sanottaan, että kaikki. Olemme jatkossa vaatineet osia optialueista haltuumme, mutta tuloksettomasti ja kaupunki vetoaa neuvotteluissa oikeuden päätökseen.
Hannu Weijo
4. helmikuuta kello 11.23 ·
Tämä ja seuraava Himoksen tausta päivitys ovat vielä jakamatta.
4. helmikuuta kello 11.23 ·
Tämä ja seuraava Himoksen tausta päivitys ovat vielä jakamatta.
Rinneravintola-välinevuokraamorakennuksen tultua jätetyksi pois Himoskylän asemakaavasta ja rakentamisen tultua edellisessä päivityksessä todetulla tavalla estetyksi, oli Hiihtokeskus hakenut poikkeamislupaa Masterplanin mukaiselle 1800 m2 suuruiselle rinnepalvelujen ja toimintojen tukirakennukselle. Rakennus olisi sijoittunut Hiihtokeskuksen vuokraamalle voimassa olleen yleiskaavan VU-1 alueelle. Sekä vuokrasopimus että yleiskaava olisivat silloin mahdollistaneet rakentamisen.
Kaupunginhallitus kuitenkin 14.1.2008 hylkäsi hakemuksen. Hiihtokeskus valitti hylkäämisestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.
Hallinto-oikeus kumosi kaupunginhallituksen päätöksen ja hylkäsi hakemuksen, koska Hiihtokeskus ei edes olisi ollut poikkeamisluvan tarpeessa, vaan olisi voinut aloittaa rakennushankkeen pelkällä rakennuslupamenettelyllä.
OIKAISEN päivitystä siten, että pelkkä rakennuslupamenettely ei olisi riittänyt, vaan rakennusluvan hakeminen olisi edellyttänyt kaupungin myönteistä suunnittelutarveratkaisua, mutta sitä ei myöskään myönnetty. Hallinto-oikeuden päätöksessä ei suunnittelutarveratkaisun tarvetta mainita.
Päätöksen perusteluissa hallinto-oikeus toteaa: Voimassa oleva Himoksen osayleiskaava sallii hiihtokeskustoimintaan liittyvien rakennuksien ja rakennelmien sijoittamisen VU-1 alueelle. Hakemuksen mukainen rakennus, johon on tarkoitus sijoittaa laskettelutoimintaan liittyviä palveluja, on voimassa olevan osayleiskaavan mukainen.
OIKAISEN päivitystä siten, että pelkkä rakennuslupamenettely ei olisi riittänyt, vaan rakennusluvan hakeminen olisi edellyttänyt kaupungin myönteistä suunnittelutarveratkaisua, mutta sitä ei myöskään myönnetty. Hallinto-oikeuden päätöksessä ei suunnittelutarveratkaisun tarvetta mainita.
Päätöksen perusteluissa hallinto-oikeus toteaa: Voimassa oleva Himoksen osayleiskaava sallii hiihtokeskustoimintaan liittyvien rakennuksien ja rakennelmien sijoittamisen VU-1 alueelle. Hakemuksen mukainen rakennus, johon on tarkoitus sijoittaa laskettelutoimintaan liittyviä palveluja, on voimassa olevan osayleiskaavan mukainen.
Kaupunginhallitus ei tyytynyt Hallinto-oikeuden päätökseen vaan valitti siitä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaupunginhallituksen valituksen eikä muuttanut Hallinto-oikeuden päätöstä. Näistä päätöksistä ei ole juuri hiiskuttu, mutta on nykyisten päättäjienkin taustaksi hyvä tietää. Ohessa KHO:n päätöksen etu- ja päätössivu.
Oikeusprosessin aikana kaupunki oli kuitenkin tehnyt Himoksen osayleiskaavan muutoksen, jossa VU-1 alueen kaavamerkinnän sisältö muutettiin. Uuden merkinnän mukaan alueella sallitaan vain pääkäyttötarkoitusta varten tapahtuva pienimuotoinen rakentaminen. Uudella merkinnällä estettiin jälleen rinneravinto-välinevuokraamon rakentaminen.
Oliko oikeuden päätöksiin tyytymättömyys kiukuttelua ja rakentamisen estäminen kiusantekoa ja vuokrasopimuksen mahdollistaman rakentamisen pettämistä, kukin päätelköön itse. Täytyy muistaa, että rinneravintola ja välinevuokraamo olisivat tulleet laskettelijoita palvelemaan, ei yhtä yritystä varten.
Vai eikö laskettelumatkailijoita arvosteta täällä!
Seuraavassa päivityksessä VU-1 aluemerkinnöistä enemmän.
Hannu Weijo
4. helmikuuta kello 18.50 ·
Julkaisen jo tänään viimeisen valmistelemani päivityksen Himoksen kehittämisen taustoista, kun edellisestä muotoseikat aiheuttivat keskustelua.
Himoksen osayleiskaavan VU-1 alueen merkinnän sisällön muuttaminen rajoittavaksi, ”sallitaan vain pienimuotoinen rakentaminen”, saattoi Himoksen alueen kehittämisen paljon huonompaan asemaan kuin esim. lähimmät kilpailijat Tahko ja Ruka.
Tahkolla osayleiskaavassa rinnealueella on käytetty VU-2 merkkiä (VU-1 on siellä golf-alueilla). Merkin sisältö on: "Urheilu- ja virkistyspalveluiden alue. Alue on tarkoitettu rinnehiihto- ja retkeilyalueeksi. Alueelle saa rakentaa toiminnan kannalta tarpeellisia palvelu- ja huoltorakennuksia, teknisiä tiloja sekä –rakenteita". (Rakennusoikeus kem2 määrää ei ole kaavamääräyksissä mainittu).
Siellä onkin laskuni ja muistini mukaan ainakin 5-7 rinneravintolaa-kahviota, välinevuokraamo ja lahden pohjukassa P-alueen yläpuolella olevat kaikkien Tahkon kävijöiden näkemät huoneistohotellityyppiset majoitustilat.
Rukalla ydinalueen osayleiskaavassa rinnealueilla on käytetty VU-1 ja VU-3 merkintää ja VU-2 on maastohiihtokeskusalueella. VU-1 alueen merkin sisältö on: "Urheilu- ja virkistyspalveluiden alue. Aluetta käytetään ensisijaisesti lasketteluun. Alueelle sallitaan alueen käyttöä palvelevaa rakentamista". VU-3 alueella on puusto säilytettävä.
Rukan koko ydinalueen osayleiskaavan yleismääräysten mukaan ohjeellinen rakennusoikeus on yhteensä korkeintaan 370 000kem2, siitä matkailupalveluiden alueilla 95 000kem2 ja VU-alueilla yhteensä 10 000kem2!!!
Siellä onkin laskujeni ja muistini mukaan VU-1 rinnealueilla ainakin 7 rinneravintolaa-kahviota ja muita palveluja.
Tahkon osayleiskaava on vuodelta 2003 ja Rukan ydinalueen osayleiskaava vuodelta 2004. Ne on laadittu alun perin viisaasti kehittämistä ja rakentamista mahdollistavina eikä rajoittavina. Kustannuksia on säästetty satojatuhansia euroja, kun niitä ei ole tarvinnut moneen kertaan uusia.
Himoksellahan on menossa samalle rinnealueelle jo kolmannen osayleiskaavan laatiminen, kunkin kustannukset konsultti- ja oman työn kustannuksineen huomattavat.
Toivoisin, että Himoksen ja laskettelumatkailun kehittämisen nimissä täälläkin käytettäisiin paremmin rakentamista mahdollistavia kaavamerkintöjä ja määräyksiä. Vähin mitä täällä voitaisiin tehdä, olisi mahdollistaa kaivatun Keski-Himoksen rinneravintola-välinevuokraamo rakennuksen rakentaminen, mikäli Hiihtokeskus sen vielä on halukas rakentamaan. Eihän Hiihtokeskus sitä varmasti itseään varten tarvitse, vaan matkailijoille.
Kylpyläkin on nyt suunnitteilla Peikkometsän alueelle, hyvä niin, joten senkään puolesta ei pitäisi nyt olla estettä rakentamiselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti