Uusi Suunta - Älä pelkää kysyä tyhmiä kysymyksiä. Niitä on helpompi käsitellä kuin tyhmiä virheitä.
torstai 5. marraskuuta 2015
Himos -Yhtiöiden ja Himoslomat -Yhtiöiden yhteistyösopimus on päättynyt
Menneenä viikonloppuna SkiExplo 2015 messuilla Helsingin messukeskuksessa oli mukana muun muassa Himos. Mutta miksi messuosastolla ei ollut mitään mm. kylpylähankkeesta, eikä perinteisesti Himoslomista ja muustakaan majoituspalveluista?
Mutta näille ihmettelyille löytyy tietysti selityksensä.
Muistin Himoksen historiikin "Himoittu vuori" kirjasta vaiherikkaan yhteistyösopimisen vaiheet. Otin kiltisti käteen Himoksen historiikin, jonka mukaan 16. lokakuuta 2000 on allekirjoitettu yhtiöiden välinen yhteistyösopimus. Sopimus oli 15 vuoden mittainen ja siten se on päättynyt 16. lokakuuta 2015.
Tämä on tarkemmin kirjoitettu kirjan sivuilla 144-145. Alla kursiivilla oleva kirjoitus on suora lainaus kirjasta.
""Nimet Himoksen ”kartellisopimukseen”
Antti Kivelän johtamat sovintoneuvottelut Himos-Yhtiöiden ja HimosLomien liiketoimintojen yhteensovittamiseen liittyvissä linjaerimielisyyksissä etenivät poukkoillen ja nihkeästi, kunnes vihdoin 16. lokakuuta 2000 teksti oli valmis allekirjoitettavaksi. Osapuolina olivat Hiihtokeskus Himosvuori Oy, Talvitekniikka Ojala Ky ja Himoski Oy sekä Tobermore Oy, Krapina Oy ja Jämsän Himoslaakso Oy (käytännössä HimosLomat). Kaupunki ei ollut allekirjoittaja, mutta kehitysjohtaja Kivelä toimi ”kätilönä” ja valvoi loppuun asti, että nimet tulivat paperiin.
Kivelä nimitti paperin yhteistyösopimukseksi. Juhani Ojalan mielestä kyse oli liiketoimintaa rajoittavasta kartellisopimuksesta. ”Osallistuimme Haljalan kanssa valtuuston iltakouluun, jossa kerrottiin sopimuksen syntymisestä. Kivelä oli paikalla, ja hän varmisti, että sopimuksen yksityiskohtia ei kerrottu.” Valtuustolle esiteltiin vain kaksiliuskainen yhteenveto, jossa luki: ”Tämä sopimus on välttämätön Himoksen alueen taloudellisen kehityksen ja kasvun turvaamiseksi ja tämä sopimus tehdään palveluiden jakelun edistämiseksi sopimalla järjestelystä, jossa kumpikin sopijaosapuoli keskittyy oman liiketoimintansa ydinalueelle.”
Varsinainen sopimus oli 12-liuskainen dokumentti, jonka voimassaoloajaksi merkittiin 15 vuotta. Se jatkuisi automaattisesti 16. lokakuuta 2015 jälkeen kolmen vuoden jaksoissa ilman irtisanomista kahta vuotta aikaisemmin.
”Kaupunki oli juuri hankkinut Uskolan Himoshaiskan ja Himoshakan sekä Koljosten Rinne-Saksalan maat. Kivelä antoi ymmärtää, että niitä ei anneta liiketoimintojemme laajentamiseen Keski-Himoksen alueelle, jos emme hyväksy yhteistyösopimusta”, Ojala täsmentää. ”Sopimuksessa oli oleellista se, etteivät Haljalan liiketoiminnat voineet tulla 200 metriä lähemmäksi meidän liiketoiminta-alueitamme.”
Jämsän kaupungin tekninen johtaja Pekka Rantala kuvailee Antti Kivelää kehitysjohtajana vauhtiveikoksi, joka pakotti Haljalan ja Ojalan yhteistyöhön kiristämällä. Kivelä sai loma-asuntomessut Himokselle ja toteutti Himoksen kannalta todella merkittäviä juttuja. Koillis-Häme julkaisi 19. elokuuta Haljalan kommentin: ”Tällainen sopimus olisi oikeastaan pitänyt tehdä jo viisi vuotta sitten, mutta jälkeenpäin se on helppo sanoa.”"