sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Mitä positiivinen ajattelu tarkoittaa?

Eräät ihmiset määrittelevät positiivisuuden, ja suhtautuvat siihen, hyvin eri tavoin. Mitä positiivinen ajattelu tarkoittaa? Mitä hyötyä siitä on? Entä miten voit kehittää omaa ajatteluasi?


Mitä positiivinen ajattelu tarkoittaa?
Kaikissa asioissa on sekä hyviä, että huonoja puolia.

”Positiivinen ajattelu tarkoittaa huomion suuntaamista hyviin puoliin.”

Hankalissa tilanteissa huomio on mahdollista suunnata ongelmien sijasta ratkaisujen etsimiseen ja keskittyä uhkien sijasta mahdollisuuksiin.

Jossain asiassa voi olla puolet hyvää ja puolet huonoa, silloin voi pienellä työllä onnistua keskittymään hyvään puoleen.

Positiivisuus tarkoittaa myös ennakkoluulottomuutta uusia asioita kohtaan. Vaikka asia kuulostaisi hankalalta käsittää ja vanhoista ajatusmalleista poikkeavalta, voit silti pohtia;

”Voisiko tämä sittenkin toimia?”

Haluaisin rohkaista sinua kehittämään ajatteluasi ja testaamaan, onko siitä sinulle hyötyä. Mikäli ei ole, voit vaivattomasti palata nykyiseen ajatusmalliisi.

Mitä hyötyä positiivisesta ajattelusta on?
Jos olet joskus elämässäsi ollut todella tukalassa tilanteessa, olet saattanut huomata positiivisen ajattelun merkityksen. Tunne siitä, että ainoa keino selviytyä on ajatella positiivisesti. Tietoisuus siitä, että jos antaa negatiivisuudelle vallan, lyyhistyy täysin sillä hetkellä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan positiivinen ajattelu antaa meille energiaa.

Tarina sammakosta – Kun sammakko eräänä päivänä loikki peltotiellä, se sattui putoamaan oikein syvään kuoppaan. Vaikka sammakko kuinka loikki, se ei päässyt pois. Pian kuoppaan jääneen sammakon luo tuli kaniini, joka tarjoutui auttamaan sen pois. Kaniinikin epäonnistui. Kun metsän eri eläimet olivat kolme tai neljä kertaa urheasti yrittäneet auttaa sammakkoparkaa, ne lopulta luovuttivat. ”Tulemme takaisin ja tuomme sinulle vähän ruokaa”, ne sanoivat, ”sillä näyttää siltä, että joudut viipymään siellä jonkin aikaa.” Kuitenkin jo pian sen jälkeen kun ne olivat lähteneet etsimään ruokaa, ne kuulivat sammakon loikkivan perässään. Ne eivät olleet uskoa silmiään! ”Luulimme, ettet voisi päästä pois”, eläimet huudahtivat. ”En minä pystynytkään”, sammakko vastasi, ”mutta nähkääs, iso kuorma-auto tuli suoraan minua kohti, niin että minun oli pakko.”
- John C. Maxwell -

Elämme pääsääntöisesti ympäristössä, jossa meillä on varaa ajatella negatiivisesti jaksaen silti huomiseen.

Mieti, jos pystyisit saavuttamaan positiivisen ajattelun hyödyt ilman ulkoista pakkoa.

Miten voit kehittää omaa ajatteluasi?
1. Tarkkaile ajatuksiasi ja tule tietoiseksi niistä. Tutki itseäsi, millaisen reaktion erilaiset asiat sinussa herättävät. Aina kun huomaat kielteisen ajatuksen, keskity tietoisesti positiiviseen asiaan.

2. Lisää positiivisuutta. Lue positiivisia kirjoja, artikkeleita, blogeja. Katso positiivisia ohjelmia, elokuvia, YouTube-klippejä. Kuuntele positiivisia kappaleita, radio-ohjelmia yms. Kirjoita positiivisia tekstejä. Keskustele positiivisten ihmisten kanssa.

3. Muista, että ihminen on kokonaisuus. Ravintosi laatu vaikuttaa jaksamiseesi ja olotilaasi. Kun kehosi voi paremmin, on sinun helpompi suhtautua asioihin positiivisesti.

Kun seuraavan kerran huomaat itsessäsi negatiivisuutta, katso nämä kuvat. Tutustu tähän sivustoon.