sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Sananvapaus

Luin erästä artikkelia sananvapaudesta, joka on tärkeä demokratian kulmakivi. Päätin ottaa siitä osan kopiona blogiini. Artikkelin sisältö on alla.

Sananvapaus takaa ihmisille oikeuden ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoa, mielipiteitä ja viestejä ilman kenenkään estämistä. Sanavapaus on kansainvälisesti tunnustettu ihmisoikeus, mutta jokainen valtio päättää silti itsenäisesti omassa lainsäädännössään kuinka vahvan suojan se antaa sanavapaudelle ja sen toteutumiselle. Sananvapaus Suomessa on turvattu perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.

Sanavapaus perusoikeutena

Sanavapaus mahdollistaa julkisen kriittisyyden hallintoa, valtionpäämiehiä ja valtapuoluetta kohtaan. Monissa valtioissa sananvapaus ei toteudu, vaikka siinä on kyse yksilön perusoikeudesta. Hallintoa ei saa kritisoida, valtionpäämiehiä ei saa vastustaa sanallisesti eikä valtapuolueesta saa keskustella tai kirjoittaa negatiivisesti.

Demokratian kulmakivenä sanavapaus on kuitenkin välttämätön ja usein ajatellaankin, että mitä enemmän sananvapautta kansalaiset nauttivat, sitä kehittyneemmässä maassa he asuvat. Toimittajat ilman rajoja – järjestö julkaisee vuosittain raportin, josta käy ilmi jokaisen maailman valtion sanan- ja tiedonvapauden tila. Jonkin asteinen sananvapaus toteutuu vain pienessä osassa maailmaa ja mielivaltainen sananvapauden rajoittaminen sitäkin useammassa maailmankolkassa. Ilman sananvapautta mielivaltaisia hallitsijoita ei kuitenkaan saada vastuuseen teoistaan.

Sananvapaus itseilmaisun työkaluna

Käytännössä sananvapauden tulisi sisältää mielipiteen vapauden lisäksi vapauden taiteelliseen, poliittiseen, uskonnolliseen ja vakaumukselliseen ilmaisuun ilman pelkoa sensuroiduksi tulemisesta tai rangaistuksen saamisesta. Sananvapaus on siis itseilmaisun työkalu, joka ei kulu käytössä. Sitä on kuitenkin käytettävä harkitusti.

Sananvapauden rajat

Sanavapauteen kuuluu myös oikeus ilmaista ikäviä, provosoivia, kärjistettyjä, kielteisiä ja jopa loukkaavia asioita. Sananvapauden kääntöpuolista eroon pääseminen on haaste, sillä sananvapautta ei ole helppo rajoittaa. Mikä edes olisi kohtuullista sananvapauden rajoittamista ja kuka sen saisi määritellä? Kohtuulliset suojelupyrkimykset sananvapauden kääntöpuolia vastaan saattavat tulla helposti leimatuiksi sensuuriksi ja siksi sananvapautta rajoitetaan usein varovaisesti.

Sananvapauden myötä tulee myös vastuu. Oikeudessa käsitellään pääasiassa sananvapauden kääntöpuolia, kuten yksilönsuojan rikkomista ja kunnianloukkausta. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset turvaavat yksityisyyden suojan sekä ihmisarvon kunnioittamisen. Sananvapauden nimissä ei siis saa sanoa tai kirjoittaa aivan kaikkea, sillä sananvapaudellakin on rajansa. Onko tärkeämpää yksityisyyden turvaaminen vai sananvapauden toteutuminen? Tuomioistuimet joutuvat päättämään viime kädessä missä rajat kulkevat ja mikä keskenään ristiriidassa olevista oikeuksista voittaa.

Ei kommentteja: