keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Selkeä organisaatio – tiukka ote

Jämsän talous on haasteiden edessä. Rahaa ei ole tulossa yhtään enempää ja menot kasvavat jo pelkästään palkankorotusten kautta. Veroprosentti on korkea ja tulee siellä pysymäänkin. Veronmaksaja tyytyy korkeaan prosenttiin jos homma pelaa ja tilinpäätös ei ole negatiivinen.

Mutta mistä saadaan säästöt, negatiiviset tilinpäätökset tulee saada loppumaan. Pitää keskittyä oleelliseen, isoihin menoeriin. Kaupungin suurin menoerä on luontaisesti henkilöstö.

Henkilöstön määrä tulee saada laskettua oleellisesti. Karua, mutta näin vaan on. Tarvitaan uusi organisaatiorakenne, optimiorganisaatio. Rakennetaan matala organisaatiomalli optimimiehityksellä. Jäljelle jääneet ovat resurssipoolissa, joilla hoidetaan lomat, vapaat ja muut poissaolot. Tosin määräaikaisiakin varmaan vielä tarvittaisiin, mutta oleellisesti vähemmän.

Tällä hetkellä jokaista neljää työntekijää kohden on yksi määräaikainen. Suhde on varsin kummallinen. Määräaikaisten määrä tulee saada oleellisesti pienemmäksi, kuten 4:1 suhteesta voidaan päätellä.

Optimiorganisaatiomallissa jokainen organisaation jäsen tietää vastuunsa. On erittäin selkeää kuka kuplettia johtaa ja kuka vastaa mistäkin. Joustavuuden tulee organisaatiossa selkeästi lisääntyä. Esimies määrittelee mitä tehdään eikä päinvastoin.

Kuntaliitoksesta on kulunut jo 3 vuotta ja veronmaksajat odottavat edelleen. Veronmaksajat kaipaavat Jämsän kaupungin ylimmältä johdolta selkeitä ja rajuja toimenpiteitä. Tämä on tullut esille hyvin monissa eri kahvi- ja torikeskusteluissa.

Nyt kaivataan todellista johtajuutta, selkeitä tekoja ja tiukkaa otetta.

Ei kommentteja: