perjantai 17. joulukuuta 2010

Lukion paikka

Jämsän lukion sijainti on vielä poliittisesti täysin ratkaisematta. Monen Koskelaisen suussa on kuntaliitossopimuksen kirjaimia, mutta missä on oikeasti paras paikka lukiolle?

Vaihtoehtoja on jo esitetty monia. Ensimmäisenä vaihtoehtona on tietysti nykyisen rakennuksen korjaus. Sijainniltaan se on kohtalaisen hyvä paikka lukiolle. Toisena vaihtoehtona on ns. vanha kauppaoppilaitos Myllymäen kampuksella. Mieleen tulee, että riittääkö rakennuksen koko ja paikan sijainti ei ole oikein mielekäs. Kolmanneksi tulee terveydenhuolto-oppilaitos Auvilan kampuksella. Mutta riittääkö rakennuksen koko ja sen sijainti on hankala.

Mikäli lukio koetaan paikkakunnan opinahjona, on koulun sijaittava Seppolassa eli Jämsän keskustassa, kaupungin keskustaajamassa ja vielä sen ytimessä. Sitä ei tule sijoittaa korpeen, ei Myllymäkeen eikä Auvilaan ei peltojen eikä metsien keskelle. Tai jos ne kelpaavat kelpaa Alhojärvikin lukion paikaksi tai vaikka Partala. Mikäli paikka ei ole keskustassa lienee jo monelle helpompi kulkea vaikka Jyväskylään lukioon. Ja siellä kurssivaihtoehdot ovat aivan erilaiset kuin Jämsässä.

Jos noudattaisin perinteistä poliittista koillishämäläistä ajattelutapaa, niin oman edun nimissä Auvila olisi paras paikka, koska se on lapsillemme lähin paikka. Mutta kun en ajattele niin.

Odotusarvo lukion paikasta on Seppola. Jämsäläiset äänestävät sen sinne ja Koskelaiset Myllymäkeen. Taas tässä käy niin, että väkiluvun suhteessa Seppola tulee voittamaan äänestyksen.

Lienee vielä järkevää, että uusi kirjasto sijaitsisi samalla alueella kuin lukio. Joten mielestäni oikea paikka on Seppola, koska kirjasto palvelee lukiolaisia.

Kaikkihan sen tietävät, että Jämsä ei näytä 23 000 asukkaan taajamalta. Lisärakennusten saaminen keskustaan ja oikeille paikoille lisäisi Jämsän näyttävyyttä ja houkuttelevuutta. Aiemmin Kari Vaara on todennut, että Seppolan taajama tulee rakentaa tiiviiksi asuntojen ja palvelujen suhteen. Eli kaupungin pitää olla kaupungin näköinen. Tästä varmaan kaikki ovat samaa mieltä.

Mutta kun kristallipalloa ei ole, niin aika tulee näyttämään, missä Jämsän lukio tulee sijaitsemaan. Kädenvääntöä tulee olemaan ja sen tulemme näkemään.

Ja tästä alkaa poliittinen lobbaus.

Ei kommentteja: