keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Houkutteleva Jämsä

Tulevan Suur-Jämsän heikkona puolena on suuret menot tuloihin nähden. Tällä hetkellä kunnallisvero on 19 % ja tasapaino saavutetaan vasta 24 %:lla. Tosiasiat pitää tunnustaa. Menoja pitää karsia. Ja työpaikkoja pitäisi saada lisää. Mikäli työpaikkoja syntyy, niin sitä myötä myös asukkaita tulee lisää ja verotulot lisääntyvät.

Suurin potentiaali työpaikkojen suhteen on Himoksen alue. Näyttää sille, että Himoksen kylpyläasiasta on tullut ns. "arvovaltakamppailu". Alueen yrittäjät, kunnan isät ja poliittiset päättäjät pitää saada saman pöydän ääreen ja samalle puolelle pöytää. Nyt pitää puhaltaa yhteen hiileen. Vastakkain asettelun aika pitäisi olla jo mennyttä aikaa.

Se mikä Himoksen alueella on kunnan osuus on kunnallistekniikka. Mielestäni kanavatyömaa ei olisi ollut kunnan kustannettava, mutta työmaa on kuitenkin saatettava loppuun. Jatkossa vastaavanlaisia projekteja ei tulisi olla. Tulee miettiä tarkkaan, mikä on jatkossa kunnan rakennettavaa ja mikä yrittäjien. Kunnan ja yrittäjien väliset opimuksien sisällöt tulee jatkossa olla parempia. Ja valvontaa tulee huomattavasti tehostaa. Onhan se noloa, että n. 3 M€ projekti jää 1 M€ vajaaksi.

Väestön ikääntyessä tulee vanhusten hoitoon satsata. Yksi vanhusten laitospaikka maksaa yli 200 €/d. Omaishoito on vain alle 20 €/d. Sijoittamalla omaishoitoon vaikkapa "tuplasti" tai "triplasti" säästetään kunnan rahoja.

Koulukeskustelu velloo kiivaana. Tosiasia on, että oppilasmäärä vähenee voimakkasti. Nyt tulee tarkoin miettiä voidaanko nykyiset koulurakennukset hyödyntää vai pitääkö rakentaa uusi Jämsän yläaste (n. 8 M€).

Viime vuosina kunnan valtuustoissa olleet kahnaukset ja vastakkainasettelut pitäisi olla mennyttä aikaa. Jatkossa kaikkien valtuutettujen tulee ajatella positiivisesti, optimistisesti ja rakentavasti yhdessä tuumin Suur-Jämsän yhteistä hyvää ilman puoluerajoja.

Jyrki Kokko
uusijamsa.fi

Ei kommentteja: