perjantai 19. syyskuuta 2008

Filosofointia kunnallispolitiikasta ja päätöksenteosta

Olen jo pitkään miettinyt kunnallispolittisia asioita. Ja edellisissä kunnallisvaaleissa minua jo kysyttiin erään puolueen ehdokkaaksi, mutta kieltäydyin. Olen aina vierastanut poliittisia puolueita. En näe mitään eroa kolmella suurella puolueella muutakuin historiallinen tausta. Yksi on työväen asialla ja toiset maajussien ja kolmannet kapitalistin puolesta puhujia. Oleellista ja periaatteelista eroa niillä ei ole. Kaikki ovat lapsiperheiden ja vanhuksien asialla. Pienituloisille pitää saada lisää rahaa. Ja niin edelleen, ja niin edelleen. Samaa liirumlaarumia.

Perinteisessä politiikassa on karrikoiden ollut voimassa seuraava prioriteetti: oma etu - puolueen etu - kaverin etu - yhteiskunnan etu. Siis kyseessä on suuremman luokan valtapeli ja omien etujen ajaminen. Näen kuitenkin, että valittujen kunnanvaltuutettujen tulee ajaa vain ja ainoastaan yhteiskunnan etua, vaikka oma etu kärsisikin. Ja siihen tarvitaan avoimia, rehellisiä ja suoraselkäisiä ihmisiä.

Lisäksi nykyinen vaalitapa suosii suuria puolueita ja niiden valtaa. Sitä en näe oikeana ratkaisina yhteiskunnallisia asioita hoidettaessa. Mielestäni Jämsän kunnallisvaalit tulisi olla henkilövaalit eli suhteellinen vaalitapa tulisi poistaa pieniltä kunnilta. Asiat pitää hoitaa asioina.

Se miksi edellisissä kunnallisvaaleissa kieltäydyin ehdokkuudesta, johtuu siitä etten halua olla minkään "värinen". Haluan olla oma itseni omine ajatuksineni. Haluan ajaa yhteyskunnan asioita. Päätökset tulee tehdä taloudellisesti parhaalla mahdollisella tavalla huomioiden ihminen.

Näen sen suurena voimavarana, että uusijamsa.fi -ryhmässä ei ole puoluekuria ja kaikki saavat esittää omia asioita vapaasti.

No puoluekuri on herättänyt aina paljon keskustelua. Onko sellaista olemassa? Toiset sanoo, että puoluekuri on olemassa. Siis ne, jotka ovat olleet mukana kunnallispoliittisessa toiminnassa. Ja toiset sanoo ettei sellaista ole olemassa. Sen olen kuullut pitkän linjan poliitikoilta. Oli tai ei, niin näen ettei ihmistä voi pakottaa ajattelemaan tietyllä tavalla.

Kuntalaisten kuuntelu jo päätösten suunnitteluvaiheessa tuli olla toimintatapa. Tällöin on todennäköisempää, että saadaan kerralla tehtyä oikeita päätöksia.

Mielestäni seuraava lause kuvaa erittäin hyvin ajatusmaailmaani: "Perinteiseen puoluepolitiikkaan sitoutumattomat - yhteistä hyvää tahtovaan päätöksentekoon sitoutuneet"

Jyrki Kokko
uusijamsa.fi

Ei kommentteja: