lauantai 12. marraskuuta 2022

Astetta alemmas

Poimin Motivan marraskuun uutiskirjeestä muutaman kohdan, jotka jokaisen tulee muistaa ensi talvena.

Syksyllä on riittänyt uutisia vaikeasta energiatilanteesta, energiansäästöstä ja sähköpulan riskistä. Venäjän käynnistämä energiasota vaikuttaa energian saatavuuteen eikä Suomi vielä ole sähköntuotannossaan omavarainen. Sähköpulaa voidaan ehkäistä yhdessä, myös kodeissa. Torjuntavoitto on mahdollinen, kun jatkamme energiansäästöä ja vältämme suuritehoisten laitteiden käyttöä arkisin huippukulutustuntien aikana.

Huippukulutustuntien aikana kotitalouksissa sähkönkäyttöä on hyvä vähentää 5–10 prosenttia, pysyvästi. Huippukulutustunnit ovat tyypillisesti arkiaamuisin klo 8–10 ja arki-iltaisin klo 16:sta eteenpäin.

Sähköpula uhkaa, jos kotimainen sähköntuotanto ja tuonti Pohjoismaista eivät kata kulutusta. Tällöin käynnistyvät tarkkaan harjoitellut toimet, joilla teollisuus ja palveluyritykset alentavat sähkötehon tarvetta. Viimeisenä keinona kotitalouksiin lähtee pyyntö vähentää sähkönkäyttöä, jotta sähkökatkoihin ei ajauduttaisi.

Meille kaikille on turvallisinta ja helpointa, että torjumme jo ennakolta sähköpulaa.

  1. Tutki sähkönkulutusta sähköyhtiösi online-palvelusta. Kiinnitä huomio eri viikonpäivien tuntikohtaiseen kulutukseen. Milloin sähköä kuluu eniten, minkä laitteiden käytöstä kulutuspiikit aiheutuvat?
  2. Tarkastele arkiaamun sähkönkulutusta klo 8–10 väliltä. Silloin sähköpulan riski on suurimmillaan. Vähennä kulutusta ja siirrä suuritehoisten laitteiden käyttöä aikaisempaan aamuun tai myöhempään aamupäivään.
  3. Työpäivän päätyttyä klo 16 jälkeen on toinen sähköpulan riskipaikka ja sähkön kokonaiskulutus pysyy korkealla koko illan. Mieti, voitko ajoittaa sähkölämmityksiä yöaikaan tai siirtää esimerkiksi pesukoneiden käyttöä myöhäisiltaan.
  4. Laitteiden käynnistäminen ja käyttäminen vuorotellen madaltaa tehon tarvetta. Hyödynnä automatiikkaa ja ajastusominaisuuksia.
  5. Jatka energiansäästötoimia ja pyri pysyvästi pienempään kulutukseen.
  6. Seuraa online-palvelusta, miten energiansäästötoimet ja sähkönkäytön rytmittäminen näkyvät matalampina ja tasaisempina kulutuspylväinä.

Kiinnitä huomiota näiden laitteiden käytön ajoittamiseen:

  • sähkölämmitys, sähköpatterit ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
  • käyttöveden lämmitys
  • sähkökiuas
  • sähköuuni
  • sähköauton lataus
  • auton moottorin esilämmitin ja auton sisätilalämmitin

Ei kommentteja: