maanantai 21. marraskuuta 2022

Hiilineutraalius

Jämsän tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tämä tarkoittaa, että voimme päästää ilmaan hiilidioksidia vain sen verran kuin hiilinielumme, kuten metsät ja suot, sitovat. Vuoden 2035 jälkeen meidän pitäisi jo sitoa hiiltä enemmän kuin päästämme. Tavoite on kunnianhimoinen, eikä sitä ole helppo saavuttaa.

Hiilineutraalius voidaan saavuttaa joko siirtymällä täysin hiilipäästöttömään tekniikkaan tai tasapainottamalla toiminnan hiilipäästöt sitomalla ilmakehästä päästöjä vastaava määrä hiiltä.

Miksi hiilineutraali?

Hiilineutraalius = tilanne, jossa ihmistoiminnan hiilidioksidipäästöt pystytään sitomaan. Ilmastonmuutoksen hillinnässä tärkein tavoite on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Hiilineutraaliuden sekä vähähiilisyyden käsitteitä käytetään kuvaamaan tavoitetilaa, jossa ihminen ei toiminnallaan edistä ilmastonmuutosta.

Tästä on kyse.

  • Yhä useampi kunta Suomessa tavoittelee tilaa, jossa niiden toiminta on käytännössä hiilineutraalia.
  • Yleisen käsityksen mukaan hiilineutraalius saavutetaan, kun valtaosa päästöistä saadaan pudotettua nollaan ja loput neutralisoidaan muilla tavoin.
  • Siitä, mitkä päästöt lasketaan kunnalle kuuluviksi, ei ole vakiintunutta sääntöä.
  • Ilmastoratkaisujen asiantuntija lähtökohtaisesti luottaa kotimaisten kuntien vilpittömyyteen, mutta tunnustaa viherpesun mahdollisuuden.
Nyt kun hiilineutraalisuus -asiaa ollaan Jämsän kaupunginvaltuustossa strategian yhteydessä päättämässä, niin 
  • kuinka ja 
  • miten todetaan, 
että olemme hiilineutraaleja 2035?

Sarkastisesti todettuna: "konsultti laskee ja rahastaa". Kyllä tämä hiilineutraalius tulee meidän ihan itse laskea. Näin se vaan on.


Tässä insinöörimäisiä ajatuksia. Yritän ymmärtää, mitä olen/olemme päättämässä.

Ei kommentteja: