tiistai 10. marraskuuta 2020

Valtuuston etäkokous - demokratian toteutuminen?

Jämsän kaupunginvaltuusto piti syksyn ensimmäisen kokouksen ma 9.11.2020. Koronan takia kokous oli täysin etäkokous. Kokouksessa oli läsnä 42 valtuutettua. Yksi valtuutettu oli poissa eikä paikalla ollut varamiestä.
 
Alussa oli monella tietoteknisiä ongelmia. Oli ongelmia äänien tai kuvayhteyksien kanssa. Pienen harjoittelun jälkeen kaikki olivat päässeet kokoukseen ja tekniikka toimi. No kokouksen aikana äänestyksien kanssa oli haasteita, mutta niistäkin selvittiin.

Itse en kokenut ollenkaan haasteista, koska työkseni "elän etäkokouksissa". Tosin Teamsin ja kokousportaalin seuraaminen yhdeltä läppärin ruudulta oli taiteilua, mutta molempia ruutuja sopivasti pienentäen pystyin seuraamaan molempia ikkunoita.

Mielestäni valtuuston kokous saatiin kuitenkin pidettyä lopputulemaltaan onnistuneesti.

Jäin kuitenkin pohtimaan toteutuuko demokratia riittävällä tavalla. Valtuuston ikäjakauma on vinoutunut ikäihmisten suuntaan päin voimakkaasti ja juuri heillä oli etäkokouksessa melkoisia teknisiä haasteita. Mielestäni tekniikka toimi hyvin, mutta näppäintekniikassa oli puutteita.

Eli onko kaikilla valtuutetuilla yhtä suuri mahdollisuus osallistua aidosti kokouksen kulkuun vai aiheuttaako tämä tietotekniikka tietynlaista passiivisuutta iäkkäämpien valtuutettujen osalla?

Hulluimmat heitot, mitä olen kuullut on: "Pitäisikö valtuustolle asettaa maksimi-ikäraja 70 vuotta?" Mielestäni aivan absurdi ajatus johtavan paikallispoliitikon suusta. Ei edes kelpaa huonoksi vitsiksi.

Itselläni ei ole mitään etävaltuuston kokouksia vastaan.

Ei kommentteja: