keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Virkamiesetiikka

Mitä virkamiesetiikka tarkoittaa?

Virkamiesetiikka tarkoittaa virkamiehiltä edellytettäviä arvoja ja periaatteita, sekä niiden noudattamista. Koska virkamiehet käyttävät julkista valtaa, odotetaan heiltä viranhoidossa tietynlaisia käyttäytymistä. Virkamiehen tulee toimia puolueettomasti, riippumattomasti sekä olla päätöksiä tehdessään tasapuolinen. Virkamiehen tulee perustaa päätöksensä voimassaolevaan lakiin ja tehtävä päätöksensä lain puitteissa riippumatta päätöksen kohteesta. Kun virkamies nimitetään virkaansa, hän sitoutuu noudattamaan näitä arvoja ja periaatteita jokapäiväisessä toiminnassaan.

Virkamiesten tehtävä on käyttää julkista valtaa ja palvella kansalaisia. Koska julkinen toiminta on pohjimmiltaan toimimista kansalaisten valtuutuksella, kansalaisten varoilla ja kansalaisten eduksi, on aiheellista edellyttää virkamiehiltä voimakkaampaa sitoutumista tiettyihin arvoihin kuin mitä tavalliselta ammatinharjoittajalta tai työntekijältä edellytetään.

Millaisia arvoja virkamiesetiikkaan kuuluu?

Virkamiesetiikkaan kuuluvia arvoja ovat esimerkiksi avoimuus, puolueettomuus ja riippumattomuus. Virkamiesten käytännön työssä työn tärkeitä arvoja ovat myös tehtävien asianmukainen ja viivytyksetön hoitaminen, salassapitomääräysten ja -ohjeiden noudattaminen, työnjohto-oikeuden kunnioittaminen ja määräysten noudattaminen ja asemansa arvoisesti käyttäytyminen.