perjantai 25. helmikuuta 2011

Kaupungin henkilöstövisio

Jämsän kaupungin veroprosentti on Suomen korkeimpia 21 %. Kaupungilla on työntekijöitä n. 1600. Suurimmat kaupungin kulut ovat henkilöstökulut, jonka osuus on n. 70-75 %.

On aivan järjetöntä käyttää verorahoja ihmisten pitämiseen kaupungin palkkalistoilla, kun rahoilla pitäisi tuottaa palveluja kuntalisille. Se on kuntalaisten tahtotila.

Viimeisin kuntaliitos tehtiin 1.1.2009 eli 1.1.2014 Jämsä vapautuu viisivuotisesta henkilöstön irtisanomissuojasta.

Jämsä tarvitsee selkeän ja seurattavan henkilöstömäärän vision. Joka kuukausi tulee tarkastella henkilöstömäärää suhteessa visioon. Ja tämä tulee joka kuukausi saattaa Jämsän kaupungin työtekijöiden tietoon.

Vision tason tulee kaupungin johdon määrittää. Olkoon se -10 %, -20 % tai -30 % tai jotain aivan muuta. Tärkeintä on, että tavoite on suhteessa järkevään veroprosenttiin. Henkilöstöä tulee vähentää sen verran, jotta veroprosentista tulee kohtuullinen. Tämä on vain matematiikkaa.

Myös määräaikaisten työntekijöiden määrä on erittäin suuri, myös heidän määrää tulee tarkoin seurata. Nykyinen peli ei vetele, koska määräaikaisten määrä on suhteettoman suuri. Työntekijöiden joutavuutta tulee lisätä ja määräaikaisten palkkausta tulee tarkoin harkita.

Asia on ikävä tehtävä johtajistolle, mutta heidän kuuluukin tehdä myös ikäviä tehtäviä. Kun ihmisiä siirtyy eläkkeelle, tulee ihmisiä siirrellä niihin tehtäviin, missä on resurssipulaa. Ja tarvittaessa vuonna 2014 täytyy henkilöstöä jopa pahimmassa tapauksessa irtisanoa.

Väkeä ei tule vähentää tekevistä käsistä, vaan hallinnosta. Sitä on liikaa verrattuna muihin vastaaviin kaupunkeihin.

Työn iloa Jämsän kaupungin johdolle, jotta Jämsän kaupungin henkilöstömäärä saadaan järkevälle tasolle.

Työ pitää aloittaa mahdollisimman pian.

Ei kommentteja: