sunnuntai 23. helmikuuta 2025

Sähkön spot-hinnat ja tuulivoima sekä riskit

"Spot-hinnat eli sähkön pörssihinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tuulivoiman tuotanto on sääriippuvaista, mikä tarkoittaa, että sähköä on markkinoilla enemmän silloin kun tuulee. Tämä lisää tarjontaa, jolloin sähkön hinta usein laskee. Esimerkiksi tuulisina päivinä markkinoilla on tarjolla runsaasti tuulisähköä, mikä voi johtaa siihen, että hinta pörssissä tippuu merkittävästi, jopa alle tuotantokustannusten." Lähde

Kun taas ei tuule, niin sähköstä on pulaa ja sen hinta nousee. Kuinka kannattavaa tuulisähkön kaltaiseen sähköntuotantoon investointi lopulta on? Tuulta ei voi varastoida eikä sen tuottaman sähkön varastointia ole vielä ratkaistu taloudellisesti järkevällä tavalla.

Suomeen suunnitellaan rakennettavaksi 10 000 uutta tuulivoimalaa. Nyt niitä on 1 850.

Kun tuulivoimaa on paljon, niin tuulisella säällä sähkön hinta on alle tuotantokustannusten, kun ei tuule, niin sähkön hinta on korkea, mutta tuulivoimalat eivät juuri tuota sähköä eikä niiden omistajille tule tuloa.

Tuulivoimayhtiö saattaa ajautua konkurssiin kannattamattomana tämän lisäksi myös sen takia, että voimaloiden ikääntyessä korjaus- ja huoltokulut kasvavat sekä vanhojen voimaloiden tuottavuus ja kilpailukyky muutenkin laskevat.

Maanomistaja vastaa viime kädessä tuulivoimaloiden ja niiden perustusten purkamisesta. Purkukulut ovat puolen miljoonan luokkaa voimalaa kohden. Jos purkukuvakuuksia ei ole tai ne ovat liian alhaiset eikä maanomistaja selviä purkuvelvoitteestaan, siirtyy purkaminen kunnan tai kaupungin vastuulle.

Onko tämä tuulivoima maanomistajalle kuinka iso riski?