perjantai 3. tammikuuta 2025

Tuulivoiman meluasiantuntija DI Hannu Nykänen

Ohessa otteita Järviradion meluasiantuntija DI Hannu Nykänen haastattelusta. Koko haastattelu on kuultavissa Järviradiosta.

Linkki Järviradio

Poimittuja otteita:

DI Hannu Nykäsen tausta: Työskennellyt VTT:llä jo vuodesta 1983. Jäi eläkkeelle 2014. Tehnyt töitä meluntorjunnan kanssa koko työhistoriansa ajan, viimeiset vuodet tuulivoimamelun kanssa ennen eläkkeelle jääntiä. 

Tuulivoimamelun mallinnusohjeistus jäi aikoinaan puutteelliseksi. Aikoinaan tapeltiin ja valitettiin tuulivoimaloiden melua vastaan, mutta ei auttanut. Oltiin kuuntelevinaan, ei kuunneltu yhtään.

Asukas: Kiinteistöjen arvo on maaseudulla heikko ja nyt aika lähellä nollaa tuulivoimaloiden  läheisyydessä. Asukkaiden mielipiteitä ei ole kuunneltu yhtään. Asun 1100 m ja 1300 m päässä voimaloista, kolmas on 1500 m päässä. Tuulivoimalan melu on tietyllä tuulella melkoinen.

Hyvä etäisyys tuulivoimalasta  tulee olla vähintään kolme (3) km, asukkaiden mielestä.

Asiantuntijan kolmenkymmenen (30) tuulivoima-alueen tarkastelussa on ollut oleellisia virheitä melumallinnuksen kanssa ja sen suunnittelussa. Oleellinen puute on, että tuulivoimaloiden välistä etäisyyttä ei oteta lainkaan huomioon mallinnuksessa.

Etäisyyden tuulivoimaloiden välillä tulee olla vähintään kahdeksan (8) kertaa roottorin halkaisija. Muuten tuulen yläpuolella oleva voimala aiheuttaa jättöpyörre-efektin tuulen alapuolella olevaan. Tämä matalataajuinen melu tunkeutuu rakennuksiin sisälle. 

Tuulivoimahankkeissa ei ole oikeaa tietoa asukkaille annettu. Kunnan päättäjät eivät osaa ottaa tätä huomioon. Melumallintajat eivät tähän asiaan puutu.

Keski-Euroopassa  on 2-5 MW tuulivoimaloita, Suomessa 10 MW. Suomen tuulivoimalat on aivan eri kokoluokkaa. Roottorin halkaisijat ovat kasvaneet paljon. Tornien välinen etäisyys isoissa voimaloissa tulee olla 8 x roottorin halkaisija. Isojen voimaloiden roottorien halkaisija on 350-400 m. Joten voimaloiden välinen etäisyys tulee olla muutama kilometri, jotta jättöpyörre-efektiä ei synny.

Melumallintajat eivät osaa mallintaa asiaa oikein.

Ihminen ei kuule alle 20 Hz ääniä. Matalat äänet etenee paremmin kuin korkeat äänet. Luonnon äänet ei etene kuten voimaloiden äänet. Infraääniä on alle 20 Hz äänet. Infraäänet etenee rakennusten sisälle. Ihmisistä 5-10 % on herkkiä tuulivoimaloiden äänille. Infraäänet heikkenee hitaasti etäisyyden kasvaessa.

Matalataajuisten äänien vaikutusta luontoon ei ole tutkittu. Jotkut on joutunut lopettamaan kotieläinten pidon.

Rakennusten arvonalentumiseen ei ole tuulivoimahankkeissa puututtu mitenkään.

Keskusteluissa on ollut, että alle kahden kilometrin päähän ei saisi rakentaa tuulivoimaloita. Mutta keskustelu on vasta vaiheessa.

Asiantuntijan mukaan kolmenkymmenen alueen suunnittelussa on ollut vikaa. Rakennetaan liian lähelle asutusta ja liian paljon pienelle alueelle ahdetaan liian paljon tuulivoimaloita.

Miksi Helsingin keskustaan tai Helsingin merialueelle ei rakenneta tuulivoimaloita, kun siellä paljon sähköä käytetään?

Hannu Nykäsen ohje:

  • Melumallinnukset pitää käyttää puolueettomalla asiantuntijalla, nykyiset on puolueellisia. Nyt laitetaan liian paljon myllyjä liian pienelle alueelle ja liian lähekkäin.
  • Ympäristöministeriön tulisi aloittaa työ, kuinka lähelle asutusta saa rakentaa ja mikä on tuulivoimaloiden välinen etäisyys.

Vihreä siirtymä on liian suuri ajava voima. Se ajaa kaiken edelle.

Voimalan alla ei ole melua tuulivoimalan juurella. Pahin paikka on 500-1000 m päässä tuulivoimalan juuresta mitattuna tuulen alapuolella.

DI Hannu Nykänen oli asiallinen kaveri. Kannatti kuunnella Järviradion tekemä haastattelu.