keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Jämsän jätteet jänskättää

Olen tässä elänyt itse yli puoli vuosisataa jätteitä lajittelemalla ja luonnon moninaisia ilmiöitä tutkien. Olen kirjaimellisesti luontoihminen. Lienee pienen partiopojan päähän tullut geenivirhe.

Lyhyesti totean, että elämme nykyisin omituisessa maailmassa täällä Päijänteen rantamailla. Muutaman vuoden on sana kiertotalous sumentanut ihmisten ajatuksia ja vienyt maalaisjärjen.

Kaipolan tehtaan loppumisen jälkeen alueelle rantautui yrityksiä ja joka paikassa vilisi päivän sana eli  kiertotalous. Hieman prosessitekniikkaa väitän tuntevani koulutustaustani takia. Kaipolanniemelle rantautuneet poppoot eivät mielestäni ole sillä periaatteella liikkeellä, että heidän liiketoimintansa olisi tervettä.

Se mitä Kaipolassa on oikeasti saatu aikaiseksi on se julkisuudesta tuttu valtava jätevuori. Samainen toimija eli Kaipola Recycling Oy jätti vastaavat jätekasat edelliseen toimipaikkaansa. Heidän edellisen yrityksen johdossa oli samaiset hahmot kuin Kaipolassa. Ei muuten tullut minulle ollenkaan yllätyksenä tämä Kaipolan lopputulema. PS. Google on kiva kaveri.

Aikanaan Jämsän kaupunki teki sopimuksen GRK:n kanssa. Kiertotalouskeskuksen perustamisesta tehtiin sopimus Jämsän kaatopaikalle Metsä-Kivelään, Moiskalantien varteen. Yritys markkinoi itseään lehdessä kiertotalouskeskuksen perustamisella Jämsään. Työpaikkoja luvattiin useita. Alueella oli median mukaan tarkoitus jalostaa jätteitä uusiokäyttöön. Eli jätettä olisi tuotu, sitten se olisi jalostettu ja lopuksi se olisi kuskattu muualle raaka-aineena.

Mutta kuinka kävikään?

Jäteralli on ollut Metsä-Kivelään melkoisen suurta. Alueelle on tuotu kuormatolkulla jätteitä eri puolilta Suomen niemeä. Ensimmäistäkään kuormaa ei ole muualle toimitettu, vaikka näin kuinka esitettiin. Luvattu kiertotalous on kuin onkin ollut vain jätteiden loppusijoittamista eli hautaamista Jämsän maaperään. Tätähän ei saisi julkisesti sanoa tai kirjoittaa.

Tarkennan, että mitään laittomuuksia kaatopaikalla ei ole tapahtunut. Kaikki toiminta on tapahtunut lupaehtojen mukaisesti. Tämän suhteen ei ole yhtään mitään moitittavaa. Tehty sopimus on vain Jämsäläisille huono ja GRK käärii fyffet.

No mitä Jämsä sai? Jätteet ja noin 4400 €/v. Ei työpaikkoja.

Kaatopaikka suljetaan aikanaan, kun se on jätteitä täynnä. Maanomistaja eli Jämsä vastaa kaatopaikasta sen jälkeen 30 vuotta. Kasvan silloin jo horsmaa, kun Jämsä vapautuu velvoitteesta.

Miksi nämä jätetoimijat rantautuvat juuri Jämsään?

Kyllä nämä Jämsän jätteet jänskättää, jämskättämisestä ei ole tietoakaan.

Ei kommentteja: